Hartauskirjoitukset Lammi

Arkipäivän kristillisyyttä

Lammin keskiaikainen kivikirkko. Kuva: Merja Hirvisaari

Monesti tuntuu siltä, että kirkkorakennus keskellä kylää on ainoa merkki kristinuskon läsnäolosta ihmisten arjessa. Tällöin voidaan puhua maallistumisesta, kirkon etääntymisestä ihmisestä. Mutta onko asia todella niin, vai onko vain selkeä, näkyvä uskonelämän hoitaminen jäänyt vähemmälle?

Pohdipa omaa elämääsi seuraavien kysymysten valossa: jos asut lähellä kirkkoa, kuuluvatko kirkonkellot kotiisi? Huomioitko kuolinilmoitukset lehdessä? Teetkö mahdollisesti joulusiivouksen? Vietkö kynttilän hautausmaalle? Syödäänkö teillä pääsiäismunia? Nämä kaikki liittyvät johonkin kristilliseen juhlaan tai tapaan. Varmasti löydät omasta elämästäsi lisää esimerkkejä siitä, miten kristinusko on kuin onkin osa arkeasi. Monesti nämä seikat vain saattavat olla sellaisia, joiden merkitys on unohtunut tai niitä ei vain ajattele.

Mikäli elämääsi kuuluu kristillisten juhlien vietto ja perinteet, voisitko mahdollisesti löytää itsellesi tavan hoitaa omaa uskontoasi? Aiemmin on ollut tapana siunata itsensä ristinmerkillä, jopa useita kertoja päivässä. Voisitko sinäkin siunata pääsi ajatukset, sydämesi tunteet ja kättesi teot ristinmerkillä? Olisiko tässä sinun arkeesi yksi uusi hyvä ja helppo tapa, jolla voisit hoitaa uskoasi ja itseäsi?

Jürgen Skaffari
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan diakoniatyöntekijä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski