Hartauskirjoitukset Lammi

Autuaita ovat rauhantekijät

P.T. Juntumaa. Kuva: Keski-Hämen kuva-arkisto

Toiset ihastuivat ja toiset vihastuivat, kun Yhdistyneet Arabiemiraatit päätti ja Israel päättivät normalisoida suhteensa. Samoja reaktioita nähtiin vuonna 1979, kun Egypti ja Israel tekivät rauhan ja 1994, kun vastaava tapahtui Jordanian ja Israelin välillä.

Vihanpito perustuu usein erikoisiin ja vähemmän asiallisiin syihin niin valtioiden välillä kuin muillakin elämän ja yhteiskunnan tasoilla. Taustalla voi olla vahvoja tunteita, ennakkoluuloja, uskonnollisia ja poliittisia vaikuttimia sekä silkkaa historian vääristelyä.

”Autuaita ovat rauhantekijät”, Jeesus julisti Vuorisaarnassaan ja jatkoi: ”sillä heitä kutsutaan Jumalan lapsiksi”. Jeesus toimi rauhanomaisesti ja sai aikaan vaikutuksen, joka hakee vertaistaan maailmanhistoriassa. Kun Pietari tulistui ja tarttui miekkaan, hän sai Jeesukselta kipakan käskyn panna miekka takaisin tuppeen. ”Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu.” Kuinka totta tämä onkaan. Viha muuttuu helposti väkivallaksi, jota sen harjoittaja pitää oikeutettuna. Ihminen on usein väärässä aivan vilpittömästi.

Raamattu on luotettava historiankirja ja kertoo yksityiskohtaisesti myös ihmiskunnan tulevaisuuden. Tämä on ainutlaatuista. Menneisyydestä löytyy paljon tapahtumia, jotka Raamattu ennusti satoja vuosia aiemmin pilkuntarkasti. Jeesuksen syntymästä, elämästä, ristinkuolemasta ja ylösnousemuksesta profetoitiin ennakolta kymmeniä yksityiskohtia. Myös kaiken sen tarkoitus kerrottiin etukäteen: Jumala halusi solmia uudelleen rauhan itsensä ja ihmiskunnan kanssa. Rauhan, joka oli rikkoutunut jo ihmishistorian alussa.

Jumala tuo rauhan ihmisen sisimpään. Sen myötä anteeksianto voittaa vihan ja kaunan. Sitä kautta rauha on mahdollinen laajemminkin, ja lopulta se tuleekin. Raamattu sanoo, että Jeesus palaa takaisin ja muodostaa koko maailmaa kattavan rauhanvaltakunnan. Maailman menoa seuratessa toivoo todella, että se tapahtuisi jo pian. Ehkä myös Israelin ja Arabieriraattien välinen rauha ennakoi osaltaan tätä?

PT Juntumaa
Kirjoittaja on Lammin vapaaseurakunnan pastori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski