Hartauskirjoitukset Hauho

Exaudi

Hauhon kirkko.

Tämän sunnuntain tekstit johdattavat meitä Pyhän Hengen odottamisen äärelle.

Exaudi, kuule, Herra. Pyhäpäivän psalmissa 27 seurakunta rukoilee ja odottaa Pyhän Hengen lahjaa.

– Herra on minun valoni ja apuni, ketä minä pelkäisin? Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin? Kun vainoojat käyvät minua kohti iskeäkseen hampaansa minuun, he itse kaatuvat, vihamieheni ja vastustajani suistuvat maahan. Herra, kuule, kun huudan sinua! Ole minulle armollinen, vastaa pyyntööni. Sydämeni muistaa sinun sanasi: Etsikää minun kasvojani.

Johanneksen evankeliumista Jeesuksen sanat:

– Jos jonkun on jano, tulkoon minun luokseni ja juokoon! Joka uskoo minuun, hänen sisimmästään kumpuavat elävän veden virrat, niin kuin kirjoituksissa sanotaan.

Tällä Jeesus tarkoitti Henkeä, jonka häneen uskovat tulisivat saamaan. Vielä ei Henki ollut tullut, koska Jeesusta ei vielä ollut kirkastettu.

Ennen taivaaseen astumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä. Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran ja seurakunnan välille. Pyhä Henki karkottaa pelon ja tekee kristityt osallisiksi Kristuksen lahjoittamasta pelastuksesta. Pyhä Henki vakuuttaa kristityille, että he ovat Jumalan lapsia ja saavat Jeesuksen tavoin kutsua Jumalaa nimellä Abba, Isä.

J.L.Runebergin virsi 124 on rukous, jonka sanoin pyydämme, että Pyhä Henki armollaan täyttäisi kurjan ja köyhän sydämemme, ja että Pyhän Hengen liekki ulottuisi sinne, minne auringon säteet eivät yllä, tehden näin mielemme talven kevääksi.

Rukoilen, Herra, yhä: Henkesi lahjoita.
Sytytä valo pyhä, mieleni kirkasta.
Yön usvat aamu voittaa, taas uusi päivä koittaa,
saan elää armosta.

Taina Kujanen
Kirjoittaja on Hauhon seurakunnan kanttori, dir.cant.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat