Hartauskirjoitukset Lammi

Joulun valoa koronan varjossa

Kuva: Matti Siivonen

Juhla vanhain perinteiden
saapuu talven hämärään,
hyvän tahdon odotuksen
nostaa mieleen lämpimään.

Meille on tulossa hyvin erilainen joulu kuin mihin olemme tavallisesti tottuneet. On mietittävä keinoja muistaa läheisiä ja olla yhdessä muilla tavoin kuin kasvokkain joulupöydässä. Itselleni on aina ollut tärkeää tavata ihmisiä, olla läsnä fyysisesti toisen kanssa, halata, koskettaa tai taputtaa olalle. Nauraa yhdessä, jutella joskus kovaankin ääneen, laulaa joululauluja, muistella vanhoja ja palata niihin hetkiin, kun lapsena vietimme aatonaattoa isovanhempieni luona isolla läheisten joukolla. Nyt meidän perinteistä joululounastamme ei voidakaan syödä saman pöydän ääressä, vaan pitää juoda vaikkapa joulupäivän kahvit videopuhelun välityksellä. Eihän se samalta tunnu, mutta niin meidän on nyt toimittava, jotta tautitilanne helpottuisi jälleen keskuudessamme, emmekä omalla toiminnallamme aiheuttaisi lisää tartuntoja.

Onneksi meille on kuitenkin saapumassa eräs tärkeä vieras, joka ei tarvitse turvavälejä tai maskeja. Hänen kanssaan ei tarvitse välittää flunssan oireista tai karanteeniajoista. Jeesus syntyy tänäkin jouluna seimeen ja tuo valoa maailman harmauteen ja toivottomuuteen. Hänet saa kutsua kylään, eikä Hän jätä saapumatta. Tartuntariskiä ei Jeesuksen kanssa tarvitse miettiä. Joulun lapsi on totisesti läsnä meille tulevana jouluna ja sitä kohti saamme valoisin mielin käydä.

Joulun valon sydämiimme
tuokoon lailla tähden sen,
taru, josta muistelmiimme
saamme joulun ikuisen.

Kuule Pyhä Jumala, kun yhdessä pyydämme erilaista, mutta silti hyvää joulua jokaiseen kotiin. Anna sydämiimme joulun valoa ja toivoa, jota poikasi, Jeesuksen, syntymä pimeyden keskelle tuo.

Vaikka onkin kaukainen,
satain vuotten takainen,
silti aina läheinen –
tule joulu kultainen.

Tulkoon joulu kultainen juuri sinulle tänäkin jouluna. Sitä haluan täydestä sydämestäni toivottaa.

Lainaukset: Tule joulu kultainen (San. Seppo Mattila, Säv. Aarno Raninen)

Jenni Toivonen
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan nuorisotyönohjaaja.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski