Hartauskirjoitukset Lammi Tuulos

Kynttilä ja jäkäläseppele ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän merkkeinä hautausmaalla

Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen. Kuva: Elli Aaltonen

Maa oli musta ja kylmä. Syksyisiä lehtiä lenteli tuulessa. Kuljin hautausmaalla. Näin siellä muitakin kulkijoita. Usealla heistä oli havunippu kainalossa. Joku vei kädessään jäkäläseppelettä, toinen kanervaa. Yksi kulkija oli jo ehtinyt laittaa havut ja seppeleen hautakiven eteen ja sytytti parhaillaan kynttilää.

Keskellä syksyn harmautta ja kuoleman lohduttomuutta nuo ihmiset laittoivat haudoille merkkejä toivosta, iankaikkisen elämän ja jälleennäkemisen mahdollisuudesta Isän kodissa.

Pyhäinpäivään valmistautuvalla hautausmaalla, pimenevässä illassa, nuo vanhat kristilliset symbolit, seppele, havut ja kynttilät, julistivat minulle, että elämä ei pääty kuolemaan. Jeesuksen kuolema ja ylösnousemus merkitsivät voittoa pahasta, ne merkitsivät voittoa kuolemasta ja avasivat meille iankaikkisen elämän mahdollisuuden taivaan kodissa. Tämä on kristityn toivo. Se tulee kerran toteutumaan kaikkien niiden kohdalla, jotka ovat eläneet elämäänsä Isän, Jumalan yhteydessä, Jeesuksen sovitustyöhön luottaen ja turvaten. Tämän toivon varaan me saamme rakentaa elämäämme ja muistella ehkä kaivaten ja ikävöidenkin poisnukkuneita läheisiämme.

Poisnukkuneitten muistaminen ja muistelu kuuluvat Pyhäinpäivään. Muisteleminen tekee hyvää. Kaiken sen kauniin, valoisan ja kipeänkin muisteleminen, mitä on eletty, ajateltu ja aistittu. Muisteleminen auttaa meitä näkemään, millaisesta menneisyydestä me tulemme ja sitten etsimään tietä eteenpäin.

Jonkun kohdalla tällainen muisteleminen saattaa vielä tänään ottaa liikaa voimille, mutta kiitollinen viivähtely menneessä voi jo nyt huojentaa tuskan kestämistä.

Riemuiten saamme haudalla käydessämme osoittaa hautakivessä olevaa ristiä ja kertoa itsellemme ja toisillemme, että se ei olekaan kuoleman merkki, vaan elämän. Risti, sekin kertoo voitosta, jonka Jeesus saavutti nousemalla ylös kuolleista. Risti kertoo rakkaudesta ja iankaikkisen elämän toivosta.

Tämän toivon varaan saamme jättää itsemme, toisemme ja myös kuolleet omaisemme ja ystävämme.

Heli Ulvinen
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan kirkkoherra.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski