Hartauskirjoitukset Lammi

Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät

P.T. Juntumaa. Kuva: Keski-Hämen kuva-arkisto

Sunnuntaina 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää, ja hyvä niin. Naiset ovat päivänsä ansainneet.

Raamattu sanoo, että Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen ja lisää: ”Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.” Heidät luotiin elämään yhdessä rinnakkain, ei alisteisessa suhteessa puolin tai toisin. Erilaisina, toisiaan täydentävinä, yhtä arvokkaina. Erilaisuus ei tarkoita eriarvoisuutta, vaan erityisyyttä.

Kun pahuus pääsi turmelemaan ihmisen luonnon, myös miehen ja naisen yhteys alkoi vinoutua. Useimmiten se ilmenee siten, että mies alistaa naisia, mutta joskus päinvastoinkin. Jumalan kuva turmeltui sekä miehessä että naisessa.

Jeesus tuli muuttamaan syntiinlankeemuksen aiheuttaman vinoutuman. Hänen suhtautumisensa naisiin oli aikalaisten silmissä radikaalia. Se herätti ihmetystä ja ärtymystä. Monessa uskonnossa ja maailmassa muutenkin naisen asema on edelleen alistettu. Jeesuksen sanoma ei ole mennyt perille.

Jeesus korotti naisen takaisin miehen rinnalle. Hän otti naisia mukaan seuraajiensa joukkoon, aivan lähipiiriinkin. Vastoin uskonnollisia ja kulttuurisia sääntöjä Jeesus toimi naisten kanssa yhtä mutkattomasti kuin miestenkin.

Noustuaan ylös haudasta Jeesus ilmestyi ensimmäisenä naiselle, Magdalan Marialle. Tämän naisen menneisyys oli ollut huono — kuten monen miespuolisenkin seuraajan — jopa häpeällinen, mutta Jeesus oli vapauttanut ja muuttanut hänet. Maria sai tehtäväkseen viedä ilosanoman Jeesuksen lähimmille ystäville.

Maria oli saanut Jeesukselta uuden identiteetin ja arvon. Sen myötä hänestä tuli se nainen, joksi Jumala oli hänet luonut ja tarkoittanut. Perimätiedon mukaan Magdalan Maria toimi myöhemmin johtavassa asemassa kristikunnan keskuudessa.

Kun tulemme siksi, joiksi meidät luotiin — sekä miehet että naiset — kaikki saavat ansaitsemansa arvon ja siunauksen, ja koko yhteiskunta saa tarvitsemaansa tasapainoa.

PT Juntumaa
Kirjoittaja on Lammin vapaaseurakunnan pastori.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski