Hartauskirjoitukset Lammi

Onnen resepti

Lammin kirkkoherra Heli Ulvinen viime kesän metsäkirkossa.

Mitkä ovat onnen avaimet? Mistä onni syntyy? Millainen ihminen on onnellinen?

Raamatussa profeetta Jeremia kuvaa onnellista ihmistä seuraavasti: ”Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan ja panee turvansa häneen! Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Ei se pelkää helteen tuloa, sen lehvät pysyvät aina vihreinä. Vaikka tulee kuiva vuosi, ei sillä ole mitään hätää, silloinkin se kantaa hedelmää.” (Jer. 17:7-8)

Nämä Jeremian sanat viestivät turvallisuutta, kertovat turvasta Jumalan luona. Jeremian mukaan autuas, onnellinen, siunattu ihminen on hän, joka turvaa Herraan. Väitteensä havainnollistamiseksi Jeremia käyttää kuvaa luonnosta. Jumalaan kaikissa elämänsä vaiheissa turvaava ihminen on kuin veden äärellä kasvava puu. Koska puun juuret luonnostaan hakeutuvat vettä kohti, sillä ei ole hätää kovalla helteelläkään. Lehdet pysyvät vihreinä. Kuumanakin kesänä se saa tarpeeksi vettä ja ravintoa. Syksyllä puu on sitten täynnä mehukkaita hedelmiä, vaikka toiset, kaukana vedestä olevat puut eivät jaksaisi tehdä ainoatakaan. ”Minun onneni on olla Jumalaa lähellä”, se oli Jeremian kokemus. Jumalan lähellä eläen löytyy tie onneen, iloon ja rauhaan. Tästä Jeremia oli varma. Jumalalta tulee voima. Hänen luotaan löytyy turva helteelläkin; silloin, kun mieli on apea, masentunut, tulevaisuus ahdistaa, nykyhetki pelottaa, elämän huolet ja vaikeudet tuntuvat ylipääsemättömiltä. Jumalan luota löytyy turva kaikissa tilanteissa.

Jumalan antaman turvan perusta on Hänen armahtava rakkautensa ja tuon rakkauden tae se, että Hän lähetti Poikansa tänne maailmaan meidän syntiemme sovittajaksi. Jeesus korjasi sen, mikä oli mennyt rikki: Jumalan ja ihmisen välisen yhteyden. Jeesus on valmistanut meille jokaiselle paikan Isän sylissä; paikan, josta meitä ei heitetä pois missään tilanteessa, ellemme itse sitä tahdo. Isän sylissä saamme kokea anteeksiantamuksen. Sieltä löydämme uudelleen alkamisen mahdollisuuden, voiman, rohkeuden ja onnen.

”Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan.”

Heli Ulvinen
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan kirkkoherra.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski