Hartauskirjoitukset Lammi

Osaatko kuunnella hiljaisuutta?

Lammin kirkko. Kuva: Merja Hirvisaari

Säännöllisesti rukoilevia suomalaisia on yhä harvemmassa aikaisempaan verrattuna, ja joka kolmas ei rukoile koskaan. Sanotaan, että rukous on puhetta Jumalan kanssa, mutta se on myös yksi selviytymiskeino hädän ja tuskan keskellä. Viimeistään kriisin kohdatessa, kun kaikki keinot on otettava käyttöön, turvaudumme korkeampaan voimaan ja pyydämme apua hätäämme. Luulenkin, että kulunut viimeinen vuosi on lisännyt rukoilevien määrää. Varmasti yhä useamman mielessä ja rukouksissa on ollut toive ja pyyntö tämän erikoistilanteen päättymisestä ja elämän palaamisesta normaaliin. Paljon on huolta ja murhetta ollut ennekin ja nyt entisestään.

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan 38 prosenttia suomalaisista uskoo Jumalan kuulevan rukoukset. Tästä jää siis 62 prosenttia, jotka ajattelevat rukousten haihtuvan pois Jumalan niitä kuulematta. Myös puolet rukoilevista suomalaisista koki, ettei Jumala ole koskaan vastannut heidän rukouksiinsa. Voihan tämmöisen koettelemuksen keskellä helposti iskeä epäusko, ettei Jumala kuule tai anna vastauksia ymmärtämättömyyteemme. Mutta rukous on kuitenkin vuoropuhelua. Mitä se sellainen vuoropuhelu on, jossa toinen ei saa omaa vuoroaan tai häntä ei haluta kuulla?

Moni on löytänyt poikkeusolojen myötä tien takaisin luontoon vapaa-ajanviettomahdollisuuksien kavennuttua. Tilastojen mukaan luonnossa varsin monella syntyy pyhyyden kokemus. Luonnossa liikkumisen ja oleskelun katsoi lähentävän Jumalaan tai johonkin korkeampaan 42 prosenttia suomalaisista.

Jumala kuulee äänettömänkin rukouksen, mutta miten on meidän laitamme. Olemmeko kuuroja hiljaisuudessa? Maailma muuttuu sekä yhä useampi palaa luontoon ja sen hiljaisuuden äärelle. Josko nyt olisimme itse valmiita olemaan tarpeeksi hiljaa, jotta voisimme kuulla, mitä Jumala vastaa rukouksiimme ja mitä Hänellä on meille kerrottavaa.

Nyt yksinäni rukoilen

korkean taivaan alla.

Jumala kuulee, tiedän sen,

Hän onhan kaikkialla.

(Lois Rock)

(Tilastojen lähde: Uskonto arjessa ja juhlassa – Suomen ev. lut. kirkko vuosina 2016-2019, Kirkon tutkimuskeskus)

Sanni Jaakkola
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan lastenohjaaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat