Hartauskirjoitukset Hauho

Päivän sana: Ahdas portti

Hauhon kirkko.

Olen uusi pappi Hauholla. Aloitin kesäkuun alussa viransijaisena. Tarkoituksena olisi olla täällä, kunnes vakituinen viranhaltija palaa töihin.

Uudessa paikassa haastavinta ei ole itse työ, vaan niin sanottu hiljainen tieto: mitkä avaimet sopivat mihinkin ja mitä kautta kirkkoon yleensä pääsee.

Käydessäni ensimmäistä kertaa Hauholla panin merkille, että täällä suorin tie kirkkoon käy ahtaan portin kautta. Vanhan raitin alussa on liikennemerkillä ohjattu kapeikko. Näin kesäaikaan siinä kulkee runsaasti ihmisiä sekä jalan että autolla ja molempia täytyy varoa. Kun sitten löytää autollensa parkkipaikan ja menee kirkon pihalle, saattaa saada niskaansa äkäisen, poikasiansa vahtivan äitilokin. Mielessä vilahtaa, että ”eipä ole tätäkään helpoksi tehty”.

Sellainen mielikuva on joskus myös koko kirkosta. Kirkossa käy erityisen hurskaita ihmisiä, joiden kelvollisuutta vahditaan lokin tavoin. Portti on ahdas ja oikeaan elämään vievä tie on kapea ja harvojen löydettävissä. Voisi luulla, että taivaassa on vain rajoitettu määrä paikkoja ja nekin on ennalta määrätty. Mutta niinhän se ei ole ollenkaan. Kaikille löytyy kyllä tilaa.

Ahtaan portin vastine arkielämässä on aidan ylittäminen sieltä, missä se on matalimmillaan. Jos tekee kaiken aina pienimmän vaivan kautta, huomaa lopulta, että ruokakomerossa on vähän eväitä tai niitä ei ole ollenkaan. Pitää tehdä viisaita ja kauaskantoisia valintoja, jotta menestyisi ja kauan eläisi – ainakin maan päällä.

Meillä on vapaa tahto. Voimme tehdä valintoja – huonojakin – ihan itse kenenkään siihen pakottamatta. Ja se on hyvä asia. Kun joku muu valitsee puolestamme, syntyy myös muiden valitsema elämä. Kuka sellaista haluaisi? Mutta vapaaseen tahtoon liittyy vastuu. Omista päätöksistä pitää vastata. Toisten syyttely omista virheistä ei juuri kannata. Mutta onneksi on olemassa armo. Saamme käydä joka päivä uudelleen siitä ahtaasta portista ja tehdä uusia, toivottavasti parempia valintoja. Lopussa kyllä löydämme tien perille.

Olette löytäneet toisistanne sanalla sanoen kumppanin, jonka kanssa yhteistä elon tietä on helppo ja hyvä kulkea. Matkan aikana tulette näkemään monenlaisia päiviä, mutta ennen kaikkea te näette ne yhdessä.

Maarit Maatraiva
Kirjoittaja on Hauhon seurakunnan vs seurakuntapastori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat