Hartauskirjoitukset Lammi

Päivän sana: Tulkoon sinun valtakuntasi

Lammin kirkko

Katekismuksesta voimme lukea, että Jumalan valtakunta tulee kyllä itsestäänkin. Me pyydämme tässä rukouksessa, että se tulisi meidänkin luoksemme.
Taivaallinen Isä antaa meille Pyhän Henkensä, niin että me hänen armonsa vaikutuksesta uskomme hänen pyhän sanansa, sekä elämme Jumalan omina täällä ajassa ja kerran siellä iankaikkisuudessa.

Missä Jumalan valtakunta sitten on?

Jumalan valtakunta on kaikkialla. Lutherin mukaan kaikkein vähäpätöisimmissäkin, jopa koppakuoriaisessa ja likaviemärissä. Koko maailma, niin hyvä kuin pahakin, on Jumalan kämmenellä.

Maallisessa elämässä valtakunnan rajat voivat muuttua vapaaehtoisesti tai väkisin. Muistamme muutaman vuoden takaiset tapahtumat Krimillä. Enemmistö on tuominnut jyrkästi valloituksen, mutta näkökulmasta riippuen osa ihmisistä pitää toimia hyväksyttävinä ja oikeina.
Ajan saatossa Jumalan valtakunnan rajoja on usein yritetty piirtää tarkasti. On ollut ja on uskonsuuntia, jotka arvelevat tietävänsä, missä Jumalan valtakunta on, ja vielä enemmän niitä, jotka tietävät, missä se ei ole.

Voi olla suuri kiusaus ottaa lammasaidan värkit omasta metsästä.

Tällainen Jumalan valtakunnan rajaaminen on vaarallista, sillä hänen valtakuntansa ei ole meidän valtakuntamme, vaan Hänen valtakuntansa.
Miksi on niin vaikea ymmärtää ja ennen kaikkea hyväksyä, että Jumalan valtakunnan rajat piirtää yksin Taivaan Jumala.

Jos kaikki tämän ymmärtäisivät ja hyväksyisivät, niin energiaa vapautuisi valtavasti kaikkein tärkeimpään: lähimmäisen auttamiseen ja rakastamiseen!

Jumalan valtakunta on myös Armon valtakunta.

Armon valtakunnan tuleminen on vain Jumalan käsissä. Ihminen voi yrittää olla armelias, mutta Jumala on ainoa, joka voi armahtaa ehdoitta ja täysillä. Jumala armahtaa, vaikka se ei olisi oikeudenmukaista.

Maallisessa elämässä Tasavallan presidentillä on oikeus armahtaa rikollinen, mutta vakiintunut käytäntö on, ettei hän kerro armahduksen perusteita. Armoa ei tarvitse perustella.

Armo ei ole se, vaan armo on Hän. Jumalan valtakunta on Hän.

Armo on siis Jumala itse. Armo on ihmiseksi tullut Jumala, Jeesus Kristus.

Joka aamu on armo uus, miksi huolta siis kantaa!
Varjot väistyy ja vajavuus, Jeesus voimansa antaa.
Kiitos Herran, hän auttaa tiellä, meidän kanssamme nyt ja aina on,
täällä suo Isän suosion, rauhan luonansa siellä.
(virsi 547)

Raimo Raittinen
Kirjoittaja on Lammin ev.lut. seurakunnan jäsen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat