Hartauskirjoitukset Keski-Häme

Pyhitetty olkoon Sinun nimesi

Kuvituskuva: Unsplash/Aaron Burden

Mitä se merkitsee? Katekismuksesta voimme lukea, että Jumalan nimi on kyllä sinänsä pyhä, mutta me pyydämme tässä rukouksessa, että se pyhitettäisiin meidänkin keskuudessamme. Miten se tapahtuu?

Kun Jumalan sanaa opetetaan puhtaasti ja selkeästi, ja me Jumalan lapsina myös elämme sen mukaan. Auta meitä siihen, rakas taivaallinen Isä! Mutta joka opettaa ja elää toisin, kuin Jumalan sana opettaa, se häpäisee keskuudessamme Jumalan nimen. Varjele meitä siitä, taivaallinen Isä!

Martti Luther sanoo, että Jumala ja Jumalan nimi ovat itsestäänkin pyhiä, vaikkei yksikään ihminen tätä pyhittämistä edistäisi. Jumala pyhittää itse oman nimensä.

Vaikka Jumala itse huolehtiikin nimestään, Isä meidän -rukouksessa pyydetään silti, että Jumalan nimi tulisi pyhitetyksi ”meidänkin keskuudessamme”, niin kuin Luther sanoo.

Mitä me voimme tehdä, jos haluamme osallistua Jumalan nimen pyhittämiseen?

Muistaa ja palauttaa mieliimme, mitä kaikkea hyvää Jumala on tehnyt ja tekee edelleenkin. Kertoa siitä hyvästä läheisillemme, ystävillemme, naapureillemme ja niin edelleen.

Omalta kohdalta pitää tunnustaa, että monta kertaa tuntuu siltä, että on helpompi puhua Jumalalle lapsista, kuin lapsille Jumalasta, Jeesuksesta, lasten ystävästä.

Kaunis tapa pyhittää Jumala ja hänen nimensä on laulaa kiitosvirsiä ja hengellisiä lauluja, vaikkapa
Ester Kärjen kirjoittama vanha hengellinen laulu:

On mulla onnen päivä, siis enkö laulaisi?
On sydämeni täynnä, siis enkö kertoisi?
Saan kiittää Jeesustani, Ylkääni rakkainta,
kun omaksensa otti hän aivan armosta.

Jumalan nimen pyhittäminen pitäisi olla osa arkeamme, oikeudenmukaisuutta, avoimuutta, ystävällisyyttä, mutta ennen kaikkea lähimmäisen kunnioittamista ja rakastamista.

Jumalan nimen väärinkäyttöä on, jos ryhdymme tuomariksi taivaallisen Tuomarin paikalle. Meidän kaikkien tulee pysyä Jumalan sanassa, mutta päätösvalta muiden kohtalosta, ja onneksi myös omastamme, kuuluu yksin Jumalalle.

Lutherin mukaan ihminen, joka uskoo pyhittäneensä tarpeeksi Jumalan nimeä, erehtyy, sillä näin voi käydä vasta taivaassa. Isä meidän -rukous luottaa siihen, että se, mikä vielä nyt on vajavaista, tulee kerran olemaan Isän luona taivaassa täydellistä. Vasta taivaassa Jumalan nimi on pyhitetty täydellisesti.

Raimo Raittinen
Kirjoittaja on Lammin ev.lut. seurakunnan jäsen.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski