Hartauskirjoitukset Lammi

Sinuakin kuullaan

Lammin kirkko. Kuva: Merja Hirvisaari

Täämän sunnuntain latinankielinen nimi, Invocavit, soi korvaan kauniisti. Sen merkitys ”hän huutaa minua” tulee taas psalmista 91:15. ”Kun hän huutaa minua, minä vastaan. Minä olen hänen tukenaan ahdingossa, pelastan hänet ja nostan taas kunniaan.”

Pyhän evankeliumiteksti on lyhyt ja kertoo Jeesuksesta kiusausten voittajana.

”Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan. Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana, Hän eli villieläinten joukossa, ja enkelit pitivät hänestä huolta.” Markus 1:12,13.

Henki ajoi… tuntuu ihmeelliseltä, aivan kuin paha olisi jo saanut Hänet ahdistetuksi ja veti etäämmälle erämaahan, jossa varmasti oli helppo kiusata monin eri tavoin eristettynä ja nälkäisenä ja janoisena vaeltavaa Jeesusta. Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, että kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja yötä hänen vihdoin tuli nälkä ja silloin kiusaaja saapui.

”Käske näiden kivien muuttua leiviksi”, ”heittäydy alas, ei sinun kuinkaan käy” ja ”saat tämän kaiken jos polvistut eteeni ja kumarrat minua!”

Hän oli kaikessa kiusattu. Lopulta, kun Jeesus kerta kerralta vastusti kiusaajaa ja vastasi mm viitaten kirjoituksiin, Paholainen jätti rauhaan ja enkelit palvelivat Häntä ja pitivät Hänestä huolta.

Onkin ihanaa lukea tuota psalmia 91, jonka nimeksi on annettu Korkeimman suojelus.

Kiusaukset herättävät mielihaluja yleensä johonkin, mikä on kiellettyä tai ainakin jotenkin ei-toivottua. Koitat esimerkiksi tehdä elämäntaparemonttia ja tehdä oikeita valintoja. Onhan näitä. Alkuun vielä sujuu, mutta sitten tulee kiusaus. Kiusaus tuntuu piileskelevän ja iskee aina kun olet heikoimmillasi.

Meidän kiusauksiamme ei kuitenkaan voi rinnastaa mitenkään siihen kuinka Jeesusta kiusattiin, mutta mekin saamme kääntyä heikkoinakin hetkinämme Jumalan puoleen ja huutaa Häntä avuksi, ja hän kuulee meitäkin.

”Yksin en pystyisi taistelemaan. Voiman ja viisauden sinulta saan.
Heikkojen auttaja voittamaton, ainoa toivoni sinussa on.”
Virsi 923:3

Hanna-Leena Toivola
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan kanttori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski