Hartauskirjoitukset Lammi Keski-Häme

Sydämen puhetta Jumalan kanssa

Lammin kirkko

Yksi kauneimpia teemoja on mielestäni tuo yllä mainittu, tulevan pyhän otsikko, Sydämen puhetta Jumalan kanssa. Vietämme rukoussunnuntaita.

Jo 300-luvulla oli Roomassa järjestetty rukouskulkueita, jotka korvasivat keväisin pelloille suuntautuneet pakanalliset kulkueet. Noista kulkueista on peräisin kehoitus: anokaa, rukoilkaa.

Rukous on kuin hengitys yhtä oleellinen osa kristityn elämää, siinä jokainen meistä voi antaa rukouksensa Isän Jumalan korviin ja luottaa, että Hän pitää sinusta huolen. Voit tuoda surusi ja murheesi, ilosi ja kiitoksesi ja luottavasti jättää kaikki ns. Korkeempiin Käsiin.

Ei ole vaikeaa löytää rukousaiheita, niitä meillä on jokaisella lähellämme ja kauemapana. Voimme rukoilla lastemme, perheemme, isovanhempiemme, naapureidemme, sukulaistemme, ystäviemme puolesta. Voimme rukoilla oman maamme, kuin koko maailman puolesta. Myös sota-aikoina rukous oli lähellä kaikkia niin rintamalla kuin kotipuolessakin. Esirukouksen merkitystä ei voi jättää huomiotta. Rukous ei tarvitse vaikeita sanoja, eikä koruilmaisuja, se on niin helppoa kuin huokaisu. Tärkeää on kuitenkin kenen puoleen huokaamme.

Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.

Päivän evankeliumitekstin mukaan Matt.6:5-13 Jeesus opetti ja sanoi:

– Kun rukoilette, älkää tehkö sitä tekopyhien tavoin. He asettuvat mielellään synagogiin ja kadunkulmiin rukoilemaan, jotta olisivat ihmisten näkyvissä. Totisesti: he ovat palkkansa saaneet. Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut. Rukoillessanne älkää hokeko tyhjää niin kuin pakanat, jotka kuvittelevat tulevansa kuuluiksi, kun vain latelevat sanoja. Älkää ruvetko heidän kaltaisikseen. Teidän Isänne kyllä tietää mitä te tarvitsette, jo ennen kuin olette häneltä pyytäneetkään. Rukoilkaa siis te näin:

Isä meidän, joka olet taivaissa! Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa. Äläkä anna meidän joutua kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.

Hanna-Leena Toivola
Kirjoittaja on Lammin seurakunnan kanttori.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski