Hartauskirjoitukset Lammi

Tapahtukoon sinun tahtosi

Lammin kirkko. Kuva: Merja Hirvisaari

Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Katekismuksen mukaan Jumalan hyvä, armollinen tahto tapahtuu kyllä ilman rukoustammekin, mutta me pyydämme tässä rukouksessa, että se tapahtuisi myös meidän keskuudessamme.

Jumala tahtoo meille kaikille hyvää.  Meidän on kuitenkin vaikea käsittää, miten hän toteuttaa tahtoaan maailmassa.  Tämän vuoksi meidän on vaikeaa suostua Hänen tahtoonsa.

On paljon helpompi ymmärtää ja hyväksyä vain, että Jumalan tahto tapahtuu sitten taivaassa.

Pyyntö, että Jumalan tahto tapahtuisi ”maan päällä”, koskee siis syvästi meidän ihmisten elämää.  Jumala itse saa aikaan sen, että hänen tahdostaan tulee totta meidän sydämissämme ja teoissamme.
Me emme voi, emmekä saa olla noudattamatta Jumalan tahtoa.  Isä meidän -rukous johdattaa kuuliaisuuteen Jumalan tahdolle.

Lutherin mukaan Jumala käskee tässä rukouksessa meitä anomaan vastoin omaa itseämme ja samalla opettaa meille, ettei meillä ole sen suurempaa vihollista, kuin oma itsemme.  Sillä oma tahtomme on suurin, mitä meissä on ja sitä vastaan on meidän rukoiltava ”Oi Isä, älä salli minun joutua siihen, että tapahtuu minun tahtoni mukaan.  Murra tahtoni, ole minun tahtoni, käynee minun kuinka tahansa, ettei minulle tapahtuisi oman tahtoni, vaan yksin Sinun tahtosi mukaan.  Sillä niin on taivaassa; siellä ei ole omaa tahtoa.  Olkoon niin myös maan päällä”.

Tällainen rukous tai myös sen toteutuminen tekee luonnolle kovin kipeää.  Sillä oma tahto on meissä syvin ja suurin vikamme, eikä mikään ole meille niin rakas kuin oma tahtomme. Ihan arjessakin tulee joskus tilanne vastaan, missä on lähes ylitsepääsemättömän vaikeaa sanoa puolisolle, että tapahtukoon kuitenkin sinun tahtosi.

Varmaankin moni meistä on joutunut tilanteeseen, että itse tai joku läheinen on sairastunut vakavasti.  Kun rukoilee Jumalaa auttamaan tilanteessa, niin ainakin itselle on vaikeaa lausua sydämestä, että kuitenkin tapahtukoon Sinun tahtosi. Ja lisäksi tyytyä Hänen tahtoonsa.

Muistamme Getsemanin ja Golgatan tapahtumat.  Ihmiseksi tullut Jumalan Poika myös jätti elämänsä Isän käsiin ja pyysi, että Jumalan tahto tapahtuisi.  Jeesus sanoi:
”Abba, Isä, kaikki on sinulle mahdollista.  Ota tämä malja minulta pois.  Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan, vaan sinun.” (Mark. 14:36)

Koska Jumala on itse rakkaus, siksi Hänen tahtoonsa suostuminen on parasta, mitä sinulle ja minulle voi tapahtua.  Ulkonaisesti siihen suostuminen voi viedä meitä kärsimyksiin, mutta lopputulos meidän kannalta on paras mahdollinen.  Tietenkin elämässämme on niin, että tämä ”paras mahdollinen” jää usein uskon varaan, emmekä välttämättä pitkään aikaan näe, miksi jokin asia olisi parasta.  Tällaisissa elämänvaiheissa uskonkuuliaisuus onkin luottamista Taivaallisen Isämme hyvyyteen, vaikkei tämä hyvyys olekaan välittömästi nähtävissä.

Sinun tahtosi tie on parhain, Vain murhetta tie oma toi. Uskon rakkaus uupuu jos multa,
Tuo lamppuuni Henkesi tulta. Sinä yksin auttaa voit. (Viisikielinen 144;3)

Raimo Raittinen
Kirjoittaja on Lammin ev.lut. seurakunnan jäsen

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat