Hartauskirjoitukset Lammi

Todellinen valo on tulossa maailmaan

Kuva: Matti Siivonen

Joulupäivän evankeliumiteksti on Johanneksen evankeliumissa (Joh. 1:1-14). Siinä kerrotaan Jeesuksen syntymästä, mutta eri tavalla kuin muissa evankeliumeissa.

”Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona.” Marian ja Joosefin lähdöstä Betlehemiin ei tässä kerrota.

Nyt puhutaan siitä, että Jeesus on ollut olemassa jo aikojen alusta. Hän tuo maailmaan valon, joka loistaa pimeydessä. ”Hänessä oli elämä, ja elämä oli ihmisten valo. Valo loistaa pimeydessä, pimeys ei ole saanut sitä valtaansa.” Jakeet 4-5

Kirkkaimmatkaan ihmisen sytyttämät kausi- ja jouluvalot eivät vedä vertoja tälle valkeudelle.

Ennen Jeesusta tuli Johannes, edelläkävijä. Hänen toimintansa ja erikoiset elämäntapansa herättivät ihmetystä. Monikaan ei ymmärtänyt, että kyseessä oli se huutavan ääni erämaassa, josta ennustukset puhuivat. Johannes valmisti ihmisiä Jeesuksen tulolle.

”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me saimme katsella hänen kirkkauttaan, kirkkautta, jonka Isä ainoalle Pojalle antaa. Hän oli täynnä armoa ja totuutta.” Jae 14

Mielestäni luvun jakeet 15-18 kuuluvat samaan yhteyteen. Osa Johanneksen sanoista on aika vaikeatajuisia. ”Minun jälkeeni tuleva kulkee edelläni, sillä hän on ollut ennen minua.” Raamatun mukaan olemme saaneet armoa armon päälle. Mooses välitti lain, mutta Jeesus on tuonut armon ja totuuden. Totuus osoittaa, että kukaan meistä ei pysty täyttämään lain vaatimuksia, mutta meille kuuluu armo.

Yksikään ihminen ei ole nähnyt Jumalaa. Kukaan ei kestäisi hänen näkemistään. Jeesus, Jumalan poika, opettaa meidät tuntemaan hänet. Johannes puolestaan näytti ihmisille, että Jeesus on arvokkaampi kuin hän. Johanneskin oli Jumalan lähettämä, ja hänellä oli oma tehtävänsä.

Joulun sanoman vastaanottaminen ei edellytä syvällisiä teologisia pohdintoja. Jeesus-lapsi syntyy vaatimattomaan talliin tänäkin jouluna. Enkelit, paimenet ja tietäjät tulevat taas kerran kukin vuorollaan ihmettelemään vastasyntynyttä Kuningasta. Joulun rukoukseksi sopivat vanhan jouluvirren sanat: ”Varjele, etten tuhlaa kallista joulujuhlaa. Nyt synny minulle.”

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Lammin ev.lut. seurakunnan jäsen.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski