Hartauskirjoitukset Lammi

Usko ja epäusko

Kuvituskuva: Colourbox

Tulevan sunnuntain teemana on usko ja epäusko. Molemmat ovat ilmiöitä, jotka jokainen meistä tunnistaa itsessään. Usko on valtava voimavara ja vastaavasti epäusko – vaikka vain pieninäkin annoksina – on voimavarasyöppö.

Parhaillaan elämme nyt keskellä kuluttavaa epäuskoa. Uutisia seuratessa tulee sellainen olo, että mihinkä sitä oikein voi uskoa, ja kukaan ei usko kohta enää mihinkään. Huomaan lukevani silmät kiiluen jokaista asiantuntijalausuntoa, joissa tarjoillaan edes hiukkasen toivoa, edes jotakin, mikä lisäisi luottamusta. Toisaalta olen läpeensä kyllästynyt kyynisyyteen, jossa kaikki hyökkäävät kaikkia vastaan ja monesti romuttavat sen vähäisenkin luottamuksen, mitä on jäljellä.

Etenkin nyt me epäuskoiset tarvitsemme kipeästi heitä, jotka sanovat: ”Kyllä tästä selvitään, luottakaamme itseemme ja tulevaisuuteen”.

Tästä on helppo siirtyä miettimään hengellisyyttä ja uskoa hengellisenä voimavarana. Monesti mietimme uskoa omien ponnistuksiemme kautta. Jaksanko minä uskoa Jumalaan? Joskus voi kuitenkin olla terveellistä pohtia asiaa myös toisinpäin.

Silloin kysymys kuuluu, jaksaako Jumala uskoa minuun.

Jokainen ihminen joutuu omassa rajallisuudessaan jakamaan oman pienen sydämensä pyhäkön uskon ja epäuskon kesken. Ne kilvoittelevat keskenään, ja se on ihmisen osa. Onneksi Jumalalla ei ole epäuskoa. Jumalan osa on loppumaton usko ja luottamus.

Ajattele, millaisin silmin hän tarkasteli ihmistä ja luomaansa maailmaa, kun kaikki alkoi: ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää. Luottava katse ja asenne antavat voimaa meille jokaiselle.

Jürgen Skaffari
Kirjoittaja on Lammin ev.lut. seurakunnan diakoniatyöntekijä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat