Hartauskirjoitukset Lammi

Vähemmistössä

P.T. Juntumaa. Kuva: Keski-Hämen kuva-arkisto

Saamelaisten kansallispäivä tuo esiin kysymyksen erilaisiin vähemmistöihin kuuluvien asemasta. Vähemmistöillä on elämässään ylimääräisiä kynnyksiä, joita enemmistö ei aina tiedä tai ymmärrä.

Suomalaiset ovat rauhaa rakastava kansa. Silti mm. saamelaisten ja romanien asiat eivät ole edelleenkään sillä tolalla, jolla niiden pitäisi olla — diktatuurimaista paenneiden, kristityiksi kääntyneiden turvapaikanhakijoiden kohtelusta puhumattakaan. Ihmiselle on luonnollista valita helppoja vaihtoehtoja, ja tämä näyttää koskevan myös hallituksia. Moraali on usein kevyttä kamaa oman edun ja mukavuudenhalun rinnalla.

World Watch List 2020 –dokumentin mukaan vähintään 260 miljoonaa kristittyä ainakin 50 maassa kokee vakavaa vainoa uskonsa tähden. Kristityt ovat maailman vainotuin kansanosa. Tässä ei ole mitään uutta, vaikka asia on erittäin vakava. Jeesus kuului aikanaan juutalaiseen vähemmistöön mahtavassa Roomassa. Kansaa alistettiin ja sorrettiin. Tämä on ollut juutalaisten lisäksi evankelisten kristittyjen osa kautta aikojen. Juutalaisten kohdalla kansan hyljeksiminen on vaihtunut kokonaisen valtion vastustamiseksi. Antisemitismistä on tullut antisionismia.

Sisäisesti vapaa ihminen valitsee oikein, vaikka joutuisi kärsimään. Jeesus oli puhdas ja täydellinen, mutta kärsi ehkä enemmän kuin yksikään toinen. Ja hän kärsi toisten puolesta. Hän tuli kutsumaan jokaista ihmistä irtautumaan turmeltuneista ajattelumalleista, elämään totuudellisesti ja seuraamaan itseään:

– Menkää sisään ahtaasta portista, sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monet menevät siitä portista sisään. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja harvat löytävät sen.

Jokainen ihminen elää ikuisesti, ja viimeisellä rajalla ratkaisevaa on suhde Jeesukseen. Ennen sitä on oikein arvostaa jokaista ihmistä ja kansaa Jumalan luomistyön pohjalta. Ilman tätä lähtökohtaa ihmisistä tulee helposti kauppatavaraa ja sorron kohteita. Jeesus toi arvon jokaiselle yksilölle, väestöryhmälle ja kansalle.

PT Juntumaa
Kirjoittaja on Lammin vapaaseurakunnan pastori.

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski