Kolumnit Lammi

Agricolan ansiosta

Jaana Hanhimäki

Tällä viikolla juhlitaan Agricolan päivää eli suomen kielen päivää. Noin 500 vuotta sitten Mikael Agricola loi meille suomalaisille kirjakielen. Paljon muutakin hän ehti tehdä lyhyeksi jääneen elämänsä aikana. Huhtikuun 9. on hänen kuolinpäivänsä, sillä syntymäpäivää ei tiedetä.

Viime vuosina on ollut monia projekteja, joilla on haluttu lisätä lasten ja nuorten lukuhalua. Suomen kulttuurirahasto lahjoitti kouluihin kirjapaketteja ja Lukuliike toi vierailijoita. Kirjastoissa on ollut tempauksia. Mutta nyt ilmiö nimeltä Korona herätti lukuinnostuksen. Kaikenikäiset ihmiset lukevat ja kuuntelevat äänikirjoja.

Kun olen etsinyt koronatietoa netistä, olen törmännyt loistaviin teksteihin. Regina Rask kirjoittaa ylen blogissaan 23.3. mustan surman eli ruton vaikutuksista. Vaikka ihmisiä kuoli valtavia määriä, syntyi myös hyvää. Saatiin aikaan taloudellisia ja yhteiskunnallisia uudistuksia. Myös lääketiede kehittyi ja hygienia parani. Nykytilanteestakin voi koitua hyvää. Perheet ovat opetelleet toimimaan yhdessä. Työpaikat ja seurakunnat ovat kehittäneet uudenlaisia toimintatapoja. Varmasti jotain jää elämään.

Roope Lipasti kirjoittaa kolumnissaan (Yle 24.3.) siitä, miten 70-vuotiaita pitäisi kohdella. Hän käyttää samoja pointteja kuin lasten tai murrosikäisten kanssa. Tärkeitä ovat selkeät rajat, ruutuaika ja nukkumaanmenoajat. Kääntämällä asian ylösalaisin saadaan huumori mukaan. Hän ei millään lailla halvenna ikäihmisiä.

Monia kotoilu alkaa jo ahdistaa. On avartavaa lukea perheiden päiväkirjaa viikostaan Helsingissä, Turussa ja Joensuussa. Kun kotona on äiti, isä ja kaksi teiniä, päivä saatetaan aloittaa vaikka hiustenvärjäyksellä. Yli 70-vuotiaan avioparin arki on toisenlaista, rajoitettua mutta rauhallista. Jos taas vanhempien lisäksi kotona on kuusi koululaista, yksi eskarilainen, neljä leikki-ikäistä ja vauva, on vaikeaa löytää rauhallinen opiskelupaikka kaikille. Yle 26.3.

Pääsiäisen viettoon tulee monenlaisia muutoksia. Nyt ei lähdetä pohjoisen laskettelurinteisiin, ei kokoonnuta sukuaterialle eikä mennä kiirastorstain ehtoolliskirkkoon. Ehkä luodaan uusia perinteitä tai keksitään jotakin sellaista, jota voidaan tulevina vuosina muistella.

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

 

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski