Kolumnit Lammi

Aika, ehtymätön luonnonvara

Pekka Kääriäinen. Kuva: Matti Siivonen

Vuosi koronaa, mitä siitä on jäänyt käteen? Vuosi sitten korona aiheutti maailmalla ja Suomessakin äkkipysäyksen lähes kaikkien ja kaikkeen elämään. Minulle tuo merkitsi yhtäkkistä kalenterin tyhjentymistä. Kohdallani tämä oli jotain aivan uutta. Hyvää oli se, että se ei ollut sairauden tai onnettomuuden syytä, vaan syy tuli ulkoa. Vähän aikaa meni hahmottaessa, mitäs nyt sitten tehtäisiin. Aikaa tuntui olevan yllin kyllin, rajattomastiko? Pian alkoi silmiin osua vuosia jatkuneita tekemättömiä töitä. Tuli rakennettua mädäntynyt parveke kokonaan uusiksi, piha-aita uusittua, pihapuita kaadettua ja kasvihuonetta ja kasvimaata laitettua. Ensimmäinen kahvilakin saatiin avattua kioskina Lahden Satamassa jo toukokuun alussa. Helsingin ravintola keskittyi ulosmyyntiin, kun lähes koko henkilökunta jouduttiin lomauttamaan. Alun paniikin jälkeen pääsi tapaamaan taas lapsenlapsia, ja kesällä vietettiin heidän kanssaan paljon aikaa. Papalla oli kysyntää, ja pihatrampoliini oli lasten kovassa käytössä.

Kesällä elämä palasi paljolti vanhoihin uomiinsa. Olimme mukana Helsingin Senaatintorin kesäterassikokeilussa, ja kahvilamme aukesivat Heinolan ja Lahden satamissa kesän alussa lähes normaalisti. Onnistuimme myös järjestämään tapahtumia viidessä eri kaupungissa ilman koronatartuntoja, vaikka kävijöitä oli kaikkiaan yli 40 000. Taisimme olla viime kesänä Suomen suurin tapahtumajärjestäjä, ja hyvä niin. Yllätys tuli myös Helsingissä, kun saimme tarjouksen panimoravintolamme liiketoiminnan myynnistä, vaikka se ei varsinaisesti ollut kaupankaan. Tarjous johti lopulta myös kauppaan, ja niin yksi huoli koronavuodesta poistui ainakin allekirjoittaneelta. Koska olen jo viime vuonna jäänyt virallisesti eläkkeelle, niin tämäkin toi lisää omaa aikaa.

Päätös myös kaupunginvaltuuston jäsenyydestä tai ehdokkuudesta tulevissa kuntavaaleissa kypsyi viime vuoden aikana. Mielestäni olen tehnyt oman osani 24 valtuustovuoden aikana näissä talkoissa, saavat nuoremmat jatkaa!

Nyt siis sitä henkilökohtaista aikaa on ja tulee olemaan lisääntyvässä määrin. Mitä sillä sitten tekisi? En osaa oikein olla paikallaan, ja nurkkia on tullut kulutettua aika paljon. Vielä on haasteita niin kotimaassa kuin viennissäkin, ja työ oluen ja sahdin parissa jatkuu varmasti. Mihin sitä koira karvoistaan pääsisi. Hyvää tässä ajassa on se, että pääsee paljolti päättämään mitä ja milloin haluaa tehdä. Voin suositella muillekin, jos se suinkin on mahdollista.

Pekka Kääriäinen
Kirjoittaja on KTM ja sahtiyrittäjä Lammilta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat