Kolumnit

Aika muuttaa suhtautumista tavaraan

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Maailma ympärillämme muuttuu koko ajan. Olemme mukana muutoksissa, tahdomme tai emme. Yleisesti sanotaan, että paras tapa suhtautua muutoksiin, on auttaa niitä syntymään.

Monien ihmisten käsitykset tavaran paljoudesta ja tarpeellisuudesta muuttuvat elämän edetessä. Kaikkeen suhtaudutaan vähintäänkin kriittisesti ja samalla ihmiset kyseenalaistavat suhteensa tavaraan.

Vuosikymmeniä sitten lahjoja hankittaessa tärkeässä osassa oli tavara. Kihlalahjaksi annettiin morsiamen valitsemia kahvikuppeja. Häälahjaksi tuli astiastoja tai lasisarjoja, joita oli myöhemmin helppo täydentää. Vain isovanhemmat saattoivat antaa tarkoituksella lahjaksi rahaa, sen kun voi aina vaihtaa kaupassa tavaraksi.

Ajan myötä noita aikaisempien vuosikymmenten astioita on saattanut mennä rikki, eikä sarja ole enää täydellinen. Ei hätää! Astioita valmistavista yrityksistä ainakin suurimmat ovat tuoneet myytäviksi astiastoja täydentäviä vintage -kappaleita. Tässä toimintamallissa yritys ostaa hyväkuntoiset, vanhat astiat asiakkailta ja myy ne edelleen kohtuuhinnoin eteenpäin. Todella hyvää toimintaa.

Kierrätys on päivän sana myös vaatetusalalla. Jotkut yritykset ottavat vastaan asiakkaiden ehjiä ja hyväkuntoisia vaatteita toimittaen ne sitten esim. SPR:n keräykseen.

Kirpputorit ovat valloittaneet markkinoita omalla tavallaan. Puhutaan second hand -kaupasta. Siinäkin toimintamallissa asiakas pääsee eroon poistamistaan tavaroista vapauttaen näin kaappi- ja säilytystiloja.

Omaa tapaansa toimia tarjoavat Kon Marin opit. Hänen kirjansa Siivouksen elämän mullistava taika on osoitus siitä, että jokaisella on enemmän tai vähemmän turhaa tavaraa, joka ei enää olemassaolollaan tuota iloa. Muutos koko elämäntavassa aloitetaan karsimalla joitakin selvästi tarpeettomia tavaroita pois. Työ pitää tehdä mahdollisimman yhtäjaksoisesti, muuten se ei lopu koskaan.

Tavaran lajittelu ja liian tavaran poistaminen liitetään usein ns. kuolinsiivoukseen. Voimien vähetessä oma lähiympäristö, yleensä koti, halutaan saattaa helposti tyhjennettävään kuntoon. Näin vähennetään lähiomaisten tehtäväksi jäävää työtä.

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski