Kolumnit Lammi

Aikakautemme yllättävin käänne

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Julkishallinto on viimeisten neljänkymmenen vuoden aikana kokenut monenlaisia muutoksia. Tuli vapaakuntakokeilu, jonka aikana päätöksentekoa ja kuntapalvelujen tuottamista yritettiin saada uuteen moodiin. Sitten virisivät keskustelut kuntayhteistyön syventämisestä, minkä piti uudistaa myös hallintorakenteita.

Valtionhallinnon tuottavuusohjelma tähtäsi tekemisen uusiin järjestelyihin ja sattui sopivasti yhteen kuntaliitosvalmistelujen kanssa. Tämä aiheutti paljon harmia, kun kaikki muutokset palvelurakenteissa laskettiin kuntaliitoksen syyksi. Aikakautta kuvattiin sanonnalla, että muutoksetkin ovat muuttuneet. Niistä oli tullut nopeampia, ja ne saattoivat viedä työpaikan. Nyttemmin on ehditty toteamaan, että ajan kuvaan kuuluvat muutokset ovat entistä nopeampia, rajumpia ja voivat vielä jopa hengen.

Tarkoitan edellä koronaviruksen aiheuttamaa maailmanlaajuista epidemiaa, joka sittemmin varsin nopeasti kehittyi pandemiaksi. Asioiden valmisteluun ja asukkaiden ohjailuun tarvittiin nopeasti valmistelijoita ja täytäntöön panijoita, asetettiin työryhmiä ja kutsuttiin parhaat asiantuntijat estämään viruksen leviämistä ja hidastamaan sen vaikutuksia.

Useat asiantuntijat ovat jo kertoneet näkemyksiään siitä, mitä pandemian jälkeen. Käytännössä digitalisaatio on tullut jo käytännön työvälineeksi usealle eri alalle. Se on tuonut tehokkuutta hallinnon hoitamiseen, kun kokousmatkoihin käytetty aika on jäänyt pois. Sähköinen tapa toimia on tehnyt hyppäyksen myös kouluelämään, kun etäopetus järjestettiin koulun ja kotien välillä.

Siirtyminen sähköiseen työskentelyyn ja tiedonsiirtoon on avannut uusia mahdollisuuksia myös etätyön tekemiseen. Tämä taas mahdollistaa työnteon vaikka kesämökiltä käsin. Tätä tukevat uutiset kesämökkien ja tonttien kysynnän kasvusta tänä keväänä.

Elämä koronan jälkeen voi todistaa, ettei kaikki voi jatkuvasti vain kehittyä. Kattavampi lupaus tulevaisuutta ajatellen on kestävä elämäntapa, joka sekin sisältää taloudellisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja ympäristöllisen aspektin.

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski