Kolumnit Hauho

Aikansa tauteja

Virpi Kukkonen

Olemme keväästä saakka saaneet kuulla uutisointia koronasta. Kuin häkä ikään tämä näkymätön vihollinen liikkuu ja saalistaa uhrejaan. Edesautamme leviämistä toimimalla vastoin annettuja ohjeita välinpitämättöminä annetusta ohjeistuksesta. Sosiaalisessa mediassa jaettiin jopa ajo-ohjeita kiertoteille Uudenmaan sulun aikaan!

Sairauden kohdatessa olemme onnekkaina ottamassa vastaan julkisen, yhteisin verovaroin kustannetun hoidon. Sairaalassa hoitopäivän maksu toimii kuin huvipuiston ranneke; kaikkiin laitteisiin pääsee ilman erillistä korvausta. Hoitoon tarvittava lääkitys kuuluu sekin hintaan. Osaamme myös vaatia hoitoa vastineeksi veronmaksuumme. Meillehän kuuluu sitä ja tätä.

Toista on elämä rapakon takana. Sairaalaan joutuessaan tai oikeammin päästessään ei loppulaskua voi arvata. Kaikki ripaukset hoitoon liittyen ovat maksullisia. Hinnasto on koodikielellä avautumatta lukijalleen. Voittoa tavoittelevat sairaalat lisäksi valikoivat potilaitaan lain kirjainta noudattamatta.

Punatauti tartuntatautina tappoi aikoinaan väkeä Hauhollakin.  Kirkonkirjoissa syntyi sairastavuuden tilastopiikkejä kylien historiaan.  Siihen aikaan ei ollut mediaa tiedottamassa asiasta, eivät olleet hygieniaolotkaan hääppöiset asumisoloista johtuen. Hauholaiset ovat aina kätelleet toisiaan tervehtiessään, surunvalittelujen yhteydessä, onnitellessa. Ei ollut käsihuuhteita, ei suumaskeja. Kärpäset pörräsivät karjan ja karjaa hoitavien välillä.

Meille on puolen vuoden aikana annettu paljon tietoa, tilastoja, uutisia ja tutkimustuloksia koronasta. Opastetaan kädestä pitäen kaikkeen itseämme ja läheisiämme suojelevaan toimintaan. Mutta asenteisiimme ei tunnu täsmälääkettä löytyvän. Emme halua mökkiytyä, haluamme kulttuuria, illanviettoja ja yleisötapahtumia. Toimimme kuin 1800-luvun tietämätön.

Rokotetta tähänkin koronakurimukseen kehitellään. Toivoisin hoitajana, että sellainen sitten aikanaan otetaan ja annetaan vielä lapsillekin. Tuhkarokkokin saatiin pois rokotuksin. Sittemmin osan jättäessä lapsensa rokottamatta on tauti jälkeen palaillut pikku hiljaa.

Toiseen aaltoon varautuminen on paikallaan, kokemustakin tullut käsihygieniasta, turvaväleistä sun muusta. Ei se Korona edelleenkään millekään haise tahi maistu. Suhtaudutaan ohjeistukseen jatkossakin asian vaatimalla tavalla.

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen blogisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski