Kolumnit Hauho

Äitienpäivä

Johanna Heinonen 2009

Ääkkösistään huolimatta sana äiti on valittu suomen kielen kauneimmaksi sanaksi. Kyse tuskin on kirjoitusasusta tai edes sanan sointuvuudesta, ainoastaan merkityksestä, hyvässä ja pahassa. Äidinrakkaudelle, etenkin biologiselle, annetaan jopa myyttisiä ulottuvuuksia. Eikä sattumaa ole sekään, että saduissa pääpahuutta edustaa usein biologisen äidin vastakohta, ilkeä äitipuoli.

Äitisuhde on monessa mielessä elämän merkityksellisin suhde. Siitä on kaikilla oma kuvansa, kaikilla kun on äiti, eikä kenelläkään täydellinen. Joku viisas on joskus sanonut, että ymmärrät omaa äitiäsi syvemmin sitten, kun joku kutsuu sinua äidiksi. Eikä ole varsin väärässä. Ainakin itselleni kävi näin. Sitä kummasti alkaa ymmärtää toisen ratkaisuja, vajavaisuuttakin, kun sama tulee omalle kohdalle.

Äitienpäivää edeltävällä viikolla Rinteelässä saatiin todistaa pienen ravihevosenalun hoippuvia askelia. Hevosilla varsominen asettuu aina kevät- ja kesäkuukausiin, sillä keskimäärin hevosen tiineys kestää 11 kuukautta. Lehmä ja emäntä taas kantavat yhtä pitkään, yhdeksän kuukautta. Niin kauan se vaatii, ihmisen tekeminen ja vasikan valmistus.

Keväällä 2009 äitienpäivä oli sunnuntaina 10.5., ihan kuten tänä vuonna. Hevoseni oli tiineenä sinäkin keväänä. Itse odotin esikoistani. Äitienpäiväksi hän ei maailmaan ehtinyt, mutta oli jo vahvasti läsnä potkuissa nahan alla. Kävimme mieheni perheen kanssa syömässä Hahkialan kartanossa äitienpäivälounasta ja muistan paikallaan istumisen olleen jo hankalaa vauvan painaessa keuhkoja.

Reilua viikkoa myöhemmin olimme mieheni kanssa synnytyssalissa, kun anoppi soitti. Hevoseni oli varsonut samana yönä. Synnäriltä kotiin ajoimme tallin kautta. Tuoreena äitinäkin olin edelleen hevostyttö, joka halusi mahdollisimman pian nähdä myös samana yönä poikamme kanssa syntyneen varsan. Muistan ajatelleeni sen olevan oikeastaan aika ihmeellistä: maailma ja minä olin toisaalta ihan sama kuin ennenkin, vaikka pienen ihmisen myötä kaikki oli muuttunut.

Itselleni yksitoista vuotta äitinä on opettanut kaksi asiaa. Ensiksi sen, että vaikka lapsiperhearjesta puhutaan usein ongelmakeskeisesti ja kurjuuden retoriikkaa käyttäen, tuovat lapset mukanaan niin uskomatonta onnea, ettei sitä voi sanoin kuvailla.

Toiseksi sen, että äiti oli sittenkin oikeassa (melkein kaikessa).

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski