Kolumnit Tuulos

Auto kuuluu meille

Kalevi Hämäläinen on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Tuskin herrat Benz, Daimler ja Ford arvasivat runsas sata vuotta sitten, millaisia ongelmia auto tulee aiheuttamaan myös täällä kaukaisessa Suomessa.

Autokannan lisääntyessä ilma saastuu ja tiet ruuhkautuvat eikä pihoilta ja kadunvarsilta löydy enää tilaa autoille pysäköintiä varten. Tottahan se on ja ongelmista ehkä pahin on polttomoottorista syntyvä ilman saastuminen, mitä sähköllä kulkevat autot eivät aiheuta. Sähköautothan keksittiin samoihin aikoihin kuin polttonesteillä kulkevatkin, mutta niiden kehittymisen esteeksi tuli Henry Fordin kehittämä autojen liukuhihnavalmistus. Se mahdollisti autojen massatuotannon, hinnat halpenivat ja bensiinikäyttöinen auto yleistyi. Siitä tuli yhä enemmän jokamiehen kulkuneuvo. Tämä historiasta.

Auto lienee kaikista ihmisen käyttämistä hyödykkeistä tärkein, rakkain ja halutuin. Sen on oltava vähintään naapurin auton veroinen ja sen on täytettävä omistajansa tila-, väri- ja kiihtyvyysvaatimukset. Mutta kaikki eivät autoista pidä, kuka mistäkin syystä. Siitä on tullut mm. oivallinen politiikanteon väline. Autoja vastustamalla tai suosimalla voi antaa mm. kaikenkarvaisia vaalilupauksia. Eräs niistä lupasi ”auto kuuluu teille”. Liekö tuo sana ”teille” tarkoittanut äänestäjää vai tietä? Kiero, kaksinaamainen ilmaisu joka tapauksessa.

Kukin meistä ottakoon kantaa autoihin haluamallaan tavalla. Veikkaan, että vähiten kannanottoihin eivät vaikuta tunnetekijät. Itselläni kannan ottoon on jopa nostalgisia syitä. Muistan, kuinka pikkupoikana viehätyin lämpimästä auton moottorista tulevaan bensiinin tuoksuun. Ja muistan, miten heti sotien jälkeen istahdin Fordin penkille ja tunsin sieraimissani jälleen tuon tutun tuoksun. Puukaasusta oli siirrytty bensiiniin. Se kertoi, että sota oli vihdoin päättynyt.

Autosta aiheutuvat haitat ovat kiistattomat, mutta niin ovat myös sen meille tarjoamat hyödyt. Elämme harvaan asutussa maassa ja ilman omaa autoa olisi paikoin aivan mahdotonta käydä työssä, terveyskeskuksessa, harrastusten parissa, kirjastossa ja jopa kaupassa. Enkä minäkään pääsisi lainkaan kesämökillemme Tuulokseen. Yleiset kulkuvälineet eivät ole ratkaisu asiaan. Ihmisten tarpeet liikkumiseen eivät muutu miksikään. Auton haittoja ja etuja punnitessa voi tulla vain yhteen lopputulokseen: Kyllä auto kuuluu meille.

Kalevi Hämäläinen
Kirjoittaja on FM, eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja ja Tuuloksen kesäasukas.

Tagit

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski