Kolumnit Lammi

Budjetti

Päivi Kankaanmäki on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.

Tuo sana on viime viikkoina saanut itseni heristämään korvia, kun se on mediassa mainittu. Viime viikkoina se on sanottu päivittäin sekä valtakunnan että paikallisalueen mediassa, koska alkukesä on budjettiaikaa. Tuntuu, että koronasta ei enää niin paljon puhuta, vaan se on jäänyt taka-alalle. Onko se merkki siitä, että pahin on pandemian osalta ohi ja nyt on aika ruveta selvittämään mihin rahaa on tullut laitettua kevään kriisikuukausien aikana?
Budjetti on yhtä kuin talousarvio. Ja sellaisen voi laatia kuka vaan itselleen. Kunnan ja valtion se on tehtävä vuosittain. Yleensä sitä muutetaan ainakin kerran matkan varrella, jolloin puhutaan lisätalousarviosta.

Nyt meneillä olevan poikkeustilanteen takia on lisätalousarviota muutettu jo neljä kertaa. Ja summa on tällä hetkellä näin kuntalaisen silmin katsottuna järkyttävän suuri. Nyt on pyöritelty kahta eri summaa. On puhuttu 4,1 miljardista sekä 5,5 miljardista eurosta. Tässä kohtaa herää kysymys. Miten voidaan antaa kaksi eri lukua? Kysyttäessä vastaus on, että tämä on budjetointiteknikkaa. Ja samaan hengenvetoon todetaan, ettei kansalaisen siitä tarvitse välittää. Selvä.
Vähän samanlaista keskustelua on ollut myös Hämeenlinnan rahaston suhteen. Jotkut ovat sitä mieltä, että kyseessä ei ole oikeaa rahaa, jota voisi käyttää esimerkiksi 20 miljoonan euron alijäämän kattamiseen.
Ja toisaalta taas kerrotaan, että kyseessä on rahaa, jota voidaan käyttää suurin piirtein ihan mihin vaan. Selvä.

Kun nyt kuitenkin olen yksi veronmaksaja monien muiden joukossa, niin kyllä nuo summat ja tekniikat mietityttävät varsinkin, kun näyttää siltä, että jälkipolvet joutuvat maksumiehiksi. Velan määrä on huikea ja sitä ei saada maksettua, jos emme uskalla tehdä rakenteellisia muutoksia ihan jokaisessa kylässä ja kaupungissa seuraavien parin vuoden aikana.
Juttu pitää lopettaa aina johonkin positiiviseen asiaan. Ojenna selkä ja pyöritä olkapäitä hitaasti molempiin suuntiin kolme kertaa.

Päivi Kankaanmäki
Kirjoittaja on lammilainen terveysalan yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu.

1 Kommentti

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski