Kolumnit Lammi

Elämää Koronan rinnalla

Helena Hirviniemi on lammilainen kunnallisneuvos.

Kun Korona-virus viime maaliskuussa iski myös tänne Pohjolaan, ei kukaan osannut aavistaa sen tuomia haasteita jokaisen kansalaisen arkeen ja pyhään. Kevään aikana tauti yltyi jo pandemiaksi. Tämä vaati maan hallitukselta ja muilta asiantuntijoilta nopeita otteita vastatoimiin ryhtymiseksi.

Miltei päivittäin olemme saaneet seurata uutislähetyksissä ja keskusteluohjelmissa viruksen leviämistä, taudin puhkeamista ja siihen kuolleiden määrää. Onneksemme täällä on suoriuduttu asian vaatimista toimista varsin hyvin.

Aikojen kuluessa yhteiskunnan hallintorakenteita on muutettu, mutta yleisesti ottaen suunnitelmallisesti tiettyjen faktojen pohjalta. Korona-viruksen myötä mukaan on tullut arvaamattomuus, voimakkuus ja laajuus. Tällä hetkellä taistelu Koronaa vastaan on maailmanlaajuista. Tästä syystä presidentti Sauli Niinistö korosti YK-puheessaan, että terveysturvallisuus on otettava maailmalla entistä vakavammin.

Suojautumisesta virusta vastaan on annettu suosituksia ja monella tavalla on pyritty rajaamaan ihmisten vapaata liikkumista ja matkustamista. Lukuisia tilaisuuksia ja tapahtumia on peruutettu tai siirretty myöhemmin pidettäviksi. Henkilökohtaisen tason varotoimia on korostettu, ja niistä on tullut tapa toimia.
Vastuu itsestä, lähimmäisestä ja muista ihmisistä tulee ottaa luonnollisella tavalla huomioon. Jokaisella on oikeus elää yksilöllistä elämää, mutta kukaan ei saa asettua taudin suhteen piittaamattomaksi.

Kun matkailun mahdollisuudet ovat vähentyneet, Korona-virus on siirtänyt mielenkiintomme lähialueisiin. Tämän seurauksena mökkeily on lisääntynyt, samoin etätyö ja –opiskelu tarjoavat korvaavia tapoja hoitaa asioita. Tehokkuuskin kasvaa, kun kokous- ja kokoontumismatkat jäävät pois. Voi keskittyä vain asiaan.

Digitalisaatio otti kerralla suuren loikan. Se maksaa nyt, mutta säästää käytännön toimissa.

”Korona-kriisi on herkistänyt meidät muutokselle, ja nyt kannattaa tehdä hyppyjä tulevaisuuteen”, tiivisti hiljattain tätä ajankohtaisasiaa koskevassa haastattelussa Sitran yliasiamies Jyrki Katainen Kauppalehti Faktassa. Hän korosti lisäksi, että ”Arvot antavat tekemiselle mielen ja tarkoituksen”.

Helena Hirviniemi
Kirjoittaja on lammilainen kunnallisneuvos.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat