Kolumnit

Erämies ei uutta karttaa kaipaa

Minulla ja naapurin Tapsalla on ollut vuosikaudet tapana käydä lakkasuolla. Innostuimme asiasta viitisen vuotta sitten, kun oivalsimme ettei lakka ole yksinomaan Lapin marja. Sitä voi poimia Hämeessäkin kun tuntee paikat, kestää ötököitä, kuumuutta, sadetta, vuotavia saappaita, puoleen sääreen upottavaa turvetta ja hiestä märkää paitaa.

Parina ensimmäisenä vuotena vuodatimme varmaan litralaupalla hikeä turhaan. Suomalainen mieshän uskoo olevansa eränkävijä, joten turhia karttoja emme viitsineet kantaa. Olimme jostakin, muistaakseni vanhasta GT-kartasta, kopioineet suoalueen kartan. Toki meillä oli kompassi, jota osasimme myös lukea. Ilmoitimme vaimoille, ettei näiden tarvitsi olla huolissaan, tulemme takaisin. Etelä-Suomessa on sen verran tiheä tieverkosto, että päädymme joka tapauksessa jollekin järjelliselle kulkuväylälle. Tämän sanoimme tietysti silkalla huumorilla ja naisia rauhoittaaksemme. Sisimmässämme uskoimme kävelevämme ämpärit täynnä lakkoja suoraan autolle.
Jokainen marjastaja tietää, että suuntavaisto menee helposti sekaisin, kun marjastaja kulkee tunninkin katse turpeessa eikä horisontissa. Meillä oli kuitenkin tuo kartta, johon oli ilmiselvästi merkitty kolme suolampea. Uskoimme olevamme keskimmäisen ympäristössä. Illan hämärtyessä lähdimme lompsimaan autoa kohti. Valitsimme paluureitin, jonka kiintopisteenä oli läntisin lampi. Suunnitelma toimi, paitsi lammen osalta. Koko lampea ei ollut, mutta puutonta suota riittävästi. Karttapohja oli luultavasti sen verran vanha että lampi oli kasvanut umpeen.
Tapsa otti suunnan suoraan etelään. Suota seurasi tiheä kaksimetrinen taimikko, jossa näkyvyys oli puoli metriä. Sitten seurasi vanha hakkuuaukea juurakoineen ja oksineen. Iltauutisten aikaa pääsimme valtatielle. Autokin löytyi kilometrien päästä.
Anoppini päättää puheensa usein sanoihin: mitä voimme tästä oppia. Suolla ei kannata luottaa vanhaan karttaa. Vaimoille kannattaa ennakkoon mainita poiminnan vaativuudesta ja paluun ajoittumisesta seuraavalle aamulle.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski