Kolumnit Lammi

Erilaisuuden ylistys

Jaana Hanhimäki

Äskettäin oli Arto Nybergin keskusteluohjelmassa vieraana sokea pikajuoksija Ronja Oja. Hän edusti Suomea Rio de Janeiron paralympialaisissa vuonna 2016 ja voitti tänä vuonna EM-pronssia pituushypyssä ja EM-kultaa sadan metrin juoksussa. Ronja sairastaa perinnöllistä silmäsairautta ja sokeutui jo 11-vuotiaana.

Samassa tajusin, että tämä on sama Ronja, joka kävi eskaria ja ekaluokkaa yhdessä tyttäreni kanssa Tuusulassa Mikkolan koulussa. Silloin hän vielä jonkin verran näki toisella silmällä. Muistan, että Ronja teki sitä mitä muutkin ja ajoi mm. pyörällä. Kilpailuissa Ronjan opasjuoksijana toimii veli Jesper, joka puolestaan oli poikani luokalla neljä vuotta.

Samaisesta Mikkolan koulusta on jäänyt positiivisena mieleen, että normaaliryhmien oppilaat viettivät usein päiviä pienryhmissä. Silloin he tutustuivat myös kehitysvammaisiin lapsiin ja oppivat toimimaan yhdessä. Kaikenlainen yhteistoiminta vähentää ennakkoluuloja.

Oletko katsonut TV-sarjaa Poika joka katosi musiikkiin? Sitä esitettiin jo aikaisemmin, ja nyt on tullut 6 uutta osaa. Se on todella hyvin tehty sarja autistipojan ja hänen läheistensä elämästä. Sanotaan, että päähenkilö Joe on autismin kirjolla. Tällaisilla lapsilla voi olla esimerkiksi samana toistuvia tapoja tai aistiyliherkkyyttä.

Koulussa oppilaat saavat monenlaista tukea opiskeluunsa. Nykyisin puhutaan ns. kolmiportaisesta tuesta. Tässä on päästy paljon eteenpäin. Jo vuosia olen odottanut, että milloin on lahjakkaiden vuoro. Uneksin siitä, että eri oppiaineissa nopeasti oppiva ja kyvykäs lapsi tai nuori saisi taitojaan vastaavia haasteita. Oppilaan itsensä pitäisi kokea mielekkäänä se, että hän tekee enemmän kuin toiset. Mielestäni on väärin, että osa oppilaista turhautuu, kun koulussa on liian helppoa. Heihinkin pitäisi suunnata resursseja.

Vielä heitän kodeille lukuhaasteen: Menkää yhdessä kirjastoon. Lainatkaa kirja sekä aikuiselle että nuorelle. Käpertykää yhdessä sohvannurkkaan lukemaan. Nauttikaa kirjasta ja toisistanne.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski