Kolumnit Keski-Häme

Euroopan ytimessä

Jouni Lehtonen on hauholainen viestintäalan yrittäjä

Vietämme 9. toukokuuta Eurooppa-päivää, EU:n rauhan ja yhtenäisyyden juhlaa. Olin viime viikolla eurooppalaisen rauhan ja sivistyksen tyyssijassa Pariisissa tutustumassa Ranskan potentiaaliin yritystoiminnassa ja ranskalaisiin työsuhdekiemuroihin. Sain kosketuksen paikalliseen työrauhaan, kun rautatieläisten lakon seurauksena tieliikennettä uhanneet ruuhkat olivat hankaloittaa kotimatkan alkua.

Ranskassa työväki on valmis lakkoilemaan, mikäli saavutettuihin työsuhde-etuihin aiotaan kajota. Perustuslakiin kirjatut arvot vapaus, veljeys ja tasa-arvo Ranskan vallankumouksen ajoilta innostavat barrikadeille. Rautatieläiset ovat vuosikymmenten saatossa ajaneet muutakin kuin junia. Työsuhde-edut ovat omaa luokkaansa. Veturimiehet heiluttaa eläkkeelle lähdön merkeissä 50 vuotta täytettyään. Muiden työntekijäryhmien täytyy palvella rautateillä 57-vuotiaaksi asti. Heitä lohduttavat elinikäinen työsuhdeturva ja vapaaliput rautateille myös lähisuvulle.
Ranskan rautatieyhtiö on raskaasti tappiollinen. Ranskalaiset junailevat 30 prosenttia kalliimmin kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin. Presidentti Macron on nuoruuden innolla lähtenyt hakemaan säästöjä julkisen sektorin menoista. Tarkoituksena on tiukentaa tulevien, ei nykyisten, työntekijöiden työsuhde-etuja. Suomen työelämän uudistustarpeet ovat näpertelyä Ranskan ongelmien rinnalla.
Ranskassa on suomalaisille yrityksille suuret markkinat. Pariisin suurkaupungin alueella asuu 12 miljoonaa ihmistä. Koko tasavallan väkiluku on 67 miljoonaa. Suomella on Ranskassa hyvä maine. Suomen ja Ranskan diplomaattisuhteet solmittiin sata vuotta sitten. Ranska oli ensimmäisiä maita, jotka tunnustivat Suomen itsenäisyyden.
Ranskalaisten mielikuvissa hyvä laatu yhdistetään suomalaiseen osaamiseen. Yksi merkittävä tosiasia on, että Ranskassa voi tehdä menestyksekkäästi bisnestä vain hallitsemalla ranskalaisen kulttuurin ja ranskan kielen. Suomalaisille nuorille kannattaa antaa mahdollisuus sivistää itseään monipuolisesti. Hyvää Eurooppa-päivää!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski