Kolumnit Lammi

Evolukioteoria

Mika Virtanen.

Mihin tarvitaan muurahaisia tai hämähäkkejä? Kysyjänä on hyönteisiä inhoava tyttäreni ja riesana talomme kellariin keväisin ilmestyvät sokerimuurahaiset. En ole vuoden isä, enkä biologi, joten tarkka oikea vastaus jää antamatta. Kaikilla niillä on paikkansa, totean.

Kuuntelin hiljattain, ja lähes yhdellä istumalla äänikirjana hämeenlinnalaisen toimittaja-kirjailija Juha Kauppisen teoksen Monimuotoisuus. Kirja on kiihkoton kuvaus Suomen luonnon nykytilasta. Kauppinen kuljettaa tarinaa parhaimmillaan kuin Avara luonto 80-luvulla, joka oli silloisten lauantaipäivien kolmanneksi paras asia Englannin liigan ja saunan jälkeen. Darwinin evoluutioteoriasta ja luonnonvalinnasta aikamatkustetaan läpi esihistorian ja päädytään jääkauden jälkeisiin lähialueiden metsiin, jokivarsiin, harjuille ja soille. Kirja on vaikuttava, pysäyttävä ja ahdistavakin.

Kirjan päätyttyä istun pitkään paikallani, kuulokkeet korvissa äänettömyyttään humisten, ja pureskelen kuulemaani. Vaikka kirjan tarina pyyhkii häkellyttävän määrän floraa ja faunaa pois kartalta, ei sen tarina taida sittenkään olla itkuvirsi sukupuuttoon kuolleista lajeista. Sen tehtävänä on saada nisäkäs, homo sapiens, tutkimaan ympäröivää maailmaa ja omia arvojaan ja se onnistuu siinä täydellisesti.

En kuitenkaan ajatellut kirja-arvostelua, kun aloitin kolumnin kirjoittamisen. Ajattelin Kauppisen kuvaamaa luonnon monimuotoisuutta, sen katoamista sekä tulevia sukupolvia. Ajattelin Hatlammin suon tuoksua synnyinkaupungissani Riihimäellä ja Evon aarniometsiä nykyisessä kotipaikassani. Ajattelin kirjailijan kirjoittamia, mutta itselleni vieraita lajeja sekä niiden merkitystä koko ekosysteemissä.

Oman sukupolveni arvopohja on naulattu niin tukevasti asfalttiin, että sitä voi olla vaikea muuttaa, mutta lapsissa elää tulevaisuus. Ehkä Monimuotoisuus-kirja korvaa Anna-Leena Härkösen Häräntappoaseen yläasteen pakollisena luettavana kirjana, niin kuumottava kirja kuin Häräntappoase onkin? Tai ehkä ne voisi lukea molemmat?

Ehkä Lammin lukion tulevaisuus voisi olla ympäristöön ja luontoon painottuva? Lammin ympäristölukio ei kuulosta Evon ja biologisen aseman yhteyteen aseteltuna millään tavalla pakotetulta. Ehkä jopa tarkoitetulta, kuin eräänlaiselta oppilaitosten luonnonvalinnalta.

Kiihkotta ja ilman petäjän runkoon viritettyä ihmislukkoa: ehkä vielä ei ole liian myöhäistä?

Mika Virtanen
Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat