Kolumnit Hauho

Evon tulevaisuus

Jari Koskinen on metsätalousyrittäjä Hauholta.

Evon tulevaisuudesta on ollut paljon juttuja mediassa. Koska metsät kiinnostavat, ajattelin tutustua aiheeseen vähän enemmän. Sain käsiini esityksen Tiedekansallispuiston perustamisesta Evolle. Esityksessä oli yhteensä 57 sivua. Ensiksi katsoin tehdyn SWOT-analyysin. Se on analyysi, jossa tarkastellaan esityksen vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin, että ko. analyysissa ei mainittu missään kohtaa alueella tapahtuvaa metsäopetusta. Suomen metsäopetus kuitenkin alkoi Evolla yli 150 vuotta sitten ja se on edelleen tärkeää. Tärkeää se on erityisesti Hämeen Ammattikorkeakoululle ja koko maakunnalle. Jos metsäopetus Evolla vaarantuisi, Suomessa on monta muuta paikkakuntaa, jotka mieluusti ottavat sen itselleen. Onko vedettävissä se johtopäätös, että yliopistoväki ei halua tai viitsi seurustella ammattikorkeakouluihmisten kanssa. Eikö tämä vuoropuhelu ole koko alueen kannalta keskeinen?

Tunnetusti ympäristöministeriö suhtautuu metsästykseen kielteisesti kansallispuistoissa. Niin näköjään Evonkin osalta. Olin maa- ja metsätalousministerinä vuosina 2011-14. Silloin oli esillä Teijon kansallispuiston perustaminen. Ministeriössä oli huolia siitä, miten se vaikuttaa taimituhoihin ja liikennevahinkoihin, jos hirven ja peuran metsästystä ei sallita. Peltiä voi aina korjata mutta ihmishenkiä ei voi korvata. Siksi menin tutustumaan alueeseen. Maisemat suunnitellussa kansallispuistossa olivat upeat ja ilma kaunis. Nokipannukahveja nautittaessa kysyin paikallisilta hankkeen puuhaihmisiltä, että kävisikö heille se, että kansallispuistossa saisi myös metsästää, toki turvallisuus huomioiden. Vastaus tuli kuin yhdestä suusta. Tottakai se käy, eihän se mitään haittaa.

Yksi Tiedekansallispuistoesityksen allekirjoittajista on Greenpeace. En ymmärrä, miten tämä järjestö otetaan mukaan? Greenpeace ei kunnioita mitään yhteiskunnan pelisääntöjä tai lakeja. Viimeisimmistä tuomioista saimme lukea tällä viikolla.

Evon tulevaisuus on merkittävä asia. Eiköhän nyt olisi jo korkea aika aloittaa se paljon puhuttu avoin vuoropuhelu kaikkien toimijoiden kanssa.

Jari Koskinen
Kirjoittaja on metsätalousyrittäjä Hauholta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski