Kolumnit Lammi

Ez4Ence

Mika Virtanen on LASBin toiminnanjohtaja ja lammilainen yrittäjä.

Taisi olla joulu 1988, kun sain veljieni kanssa yhteiseksi joululahjaksi ensimmäisen tietokoneen. Se oli Commodore-64 kasettiasemalla. Joillain kavereistani oli pykälää parempi versio eli ”satakakskasi” ja vieläpä ”lerppu” eli levykeasemalla. Yhtäkaikki, tietokonetta käytettiin pelien pelaamiseen sekä tuona onnellisena aattoyönä myös konvehtirasian vähemmän hyvien suklaiden sulattamiseen tulikuuman muuntajan päällä. 90-luvun alun ensimmäiset kesätyörahat menivät Amigaan, joka maksoi käytettynä muistaakseni tuhat markkaa. Gretzky Hockey, Sensible Soccer, Monkey Islandit ja Championship managerit tuli pelattua läpi. Sitten pelaaminen jäi.

Olisi ehkä kannattanut jatkaa tietokonepelien parissa, enkä tarkoita nyt suklaan sulattamista. Parhaiten tienaava suomalainen E-urheilija Lasse Urpalainen kiskoo siedettävää kahden miljoonan euron vuosipalkkaa. Pelkillä turnausten palkintorahoilla pinkka on kasvanut noin kolmella miljoonalla eurolla.

Aina aika ajoin törmää kysymykseen onko E-urheilu oikeaa urheilua. Jos asiaa tarkastellaan sitoutumisen, lajien taktisuuden ja taidon kautta, niin varmasti on. Jos asiaa taas lähestyy 50km hiihtäjän näkövinkkelistä, niin sitä suoritus ei vastaa. Toisaalta, onhan ammunta, pöytätennis ja golfkin urheilulajeja. Ja tarvitseeko kilpapelaamista edes pakottaa perinteisen urheilun muottiin?

Itse tutustuin reilu vuosi sitten erilaisten sattumien kautta Twitch- suoratoistopalveluun, jossa pelaajat striimaavat pelejään ja jonka kautta voi katsoa myös valtaosan isoista turnauksista. Sisältö on erittäin viihdyttävää, erittäin mielenkiintoista ja erittäin koukuttavaa. Ja tämä kaikki omalta kotisohvalta ilmaiseksi.

E-urheilu on laittanut itseni miettimään ennen kaikkea sitä, miten perinteinen urheilu pysyy mukana kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta. Toisaalta monessa lajissa haaveillaan ammattilaisuudesta, kun elektronisessa urheilussa se on jo arkipäivää. Perinteinen urheilu tuskin kuolee koskaan, mutta töitä on paljon tehtävänä. Maailma muuttuu ja joko muutut mukana tai putoat rattailta.

Otsikon Ez4Ence tarkoittaa muuten easy for Ence. Ence on suomalainen peliorganisaatio, joka kohautti muutama viikko sitten pelimaailmaa sensaatiomaisella nousulla Counter Striken suurimman turnauksen finaaliin. GG!

Mika Virtanen
Kirjoittaja on LASBin toiminnanjohtaja ja lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski