Kolumnit

Harmaa on hyvä väri

Miikka Lönnqvist

Kirjoitin edellisessä kolumnissani siitä joukkohulluudesta, jonka valtaan vuosi 2020 tuntui paitsi Suomen, myös koko maailman ajaneen. Jälkiviisaasti voisi sanoa, että vähänpä tuolloin tiesin. Tätä kirjoittaessa uutiskuvissa poseeraa Yhdysvaltain kongressiin tunkeutuneet trumpistit turkiksineen ja päähineestä pilkottavine sarvineen. Maan 45. presidentti on Twitter-tilin jäädyttämisen myötä kadonnut Valkoiseen taloon ja jännitetään, ehtiikö varapresidentti Mike Pencestä tulla maan 46. presidentti ennen ensi viikon virkaanastujaisia. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei ole siis puuttunut myöskään vuodesta 2021.

Kovin kauaa ei ole siitä, kun valiteltiin politiikan olevan tylsää, tasaisen harmaata asioiden hoitamista, joka ei kiinnosta ketään. Ehtipä maamme nykyinen presidenttikin omassa kampanjassaan julistamaan vastakkainasettelun ajan olevan jo ohi. Koska aina on olemassa vaihtoehtoja, muistan itsekin vaatineeni tuolloin politiikkaa takaisin politiikkaan. Aivan tällaista sekasortoa, johon maailmanpolitiikka on viimeisten vuosien aikana ajautunut, en kuitenkaan tarkoittanut minäkään.

Moni meistä saattoi ohuesti huvittua katsellessaan uutiskuvia, joissa mitä mielikuvituksellisempiin asuihin pukeutuneet kapinoitsijat riehuivat Yhdysvaltain kongressissa. Uutisille hymähdellessä on kuitenkin syytä muistaa, että monet näistä hahmoista ovat asiassaan kertakaikkisen tosissaan. Mielipidemittausten mukaan varsin merkittävä osa amerikkalaisista nimittäin uskoo vaalien olleen ”varastetut”. Ilman todisteita vaalivilpistä tai mistään muustakaan laittomasta. Ihan vaan koska musta tuntuu ja koska kommunistit voittivat. Kommunistit, jotka menevät poliittisesti kaukaa oikealta ohi kotimaamme Kokoomuksesta.

Loppiaisen tapahtumat Yhdysvalloissa ovat pitkään jatkuneen poliittisen liikehdinnän tulos. Liikehdinnän, jota tutkijat kutsuvat totuuden jälkeiseksi politiikaksi. Sanakirjan mukaan sille on tyypillistä, että faktat vaikuttavat yleiseen mielipiteeseen vähemmän kuin tunteisiin ja henkilökohtaisiin mielipiteisiin vetoaminen. Sopii toivoa, että nyt olisimme nähneet tämän politiikan pahimmat seuraukset ja alkaisi paluu vanhaan. Vuoden 2020 jälkeisen maailman palon jälkeen olisi ihan virkistävää vaihtelua palata tasaisen harmaaseen yhteisten asioiden hoitamiseen. Harmaa on nimittäin ihan hyvä väri – niin politiikassa kuin muutenkin.

Miikka Lönnqvist
Kirjoittaja on SOSTE ry:n hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat