Kolumnit Hauho Keski-Häme

Havuja prkl

Virpi Kukkonen

Tätä kirjoittaessani on pyhäinpäivä ja muistelukset menevät luonnikkaasti Vitsiälän mummoon ja tulevan itsenäisyyspäivän toivotuksiin. ”Silitä nyt leninkis hyvin” tuli aina sen perinteisemmän toivotuksen jälkeen ja sitten katsoimme TV:stä tahoillamme juhlintaa. Kehotus oli pukeutua arvokkaammin, vaikka kotisohvalla oleilimme. Suomen itsenäisyyttä piti kunnioittaa kaikin tavoin.

Itsenäisyyspäivän joukkuehenkeä tulikin nähtyä Tuntemattoman sotilaan ja Linnan juhlien muodossa. Elokuvassa kuvattiin hyvin hengenkohotusta sekä äärimmäisiä tilanteita. ”Kova sana” sanottiin niin kuin se oli kaikilla konsonanteilla.

Elokuva teki minuun vanhojen ihmisten parissa kasvaneeseen suuren vaikutuksen. Sodasta ei juurikaan meillä puhuttu. Omaiseni olivat olleet hyvinkin läsnä tilanteissa niinä sodan vuosina. Sodasta palanneet olivat kaikki omalla laillaan haavoittuneita; parhaat vuodet rintamalla jättivät jälkiään. Katsoessani tämän päivän 17- vuotiasta poikaa koen pysäyttävän ajatuksen; onko tämä lapsi valmis vapaaehtoisena lähtemään aseen kanssa maatamme puolustamaan. Silloin elettiin toisenlaista aikaa kotirintamallakin. Naisten tekemät työt olivat mittavia venyen niissä oloissa varsinaisiin suorituksiin lasten hoidon ohella. Ihminen oppii tekemään mitä vaan, kun on pakko.

Omaa sotaamme elämme tämän korona-ajan kanssa. Vihollinen on nytkin voitettava ja tähän taisteluun mukaan on kutsuttu nuorimmatkin kansalaisemme. Linjan tulee pitää ehdottomasti.

Eräässä hiihtokisassa aikoinaan kuului karmea huuto ”Havuja, perkele!” Naisen suusta repliikki oli voimaannuttava, kuin Tuntemattomasta sotilaasta repäisty. Noihin kovan sanan konsonantteihin kätkeytyy voimalupaus, kyllä tästä vielä yhdessä noustaan. Havuja tuotiin, ja tilanne kääntyi voitokkaaksi. Yhteispelillä sekin paha tilanne laukesi. Jonkun pitää sanoa ääneen tekemisen suunta.

Tässä koronatilanteessa tekisi taas hyvää kuulla tuo kannustushuuto. ”Havuiksi” luettakoon kaikki ne meille annetut ohjeistukset ja ennen kaikkea niiden noudattaminen. Niissä piilee voimamme. Onko meillä kellään oikeutta olla `rintamakarkuri` Koronan aikana? Ei ole, sanon minäkin. Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta ja mitä näitä muita sanontoja onkaan.

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen kolumnisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski