Kolumnit Lammi

Hellettä ja katastrofeja

Jaana Hanhimäki on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Poimin karviaisia ja mietin kolumniani. Aion keittää karviais-porkkanahilloa – bravuuriani. Yleensä käyn karviaismarjapensaissa iltaisin koulun jo alettua. Enpä juuri heinäkuun puolella. Läheisessä kukkapenkissä kukkivat syysleimut, jotka nekin vahvasti liittyvät koulun alun tunnelmiin. Kesän puheenaihe on tietysti ollut helle. Suomessa 30 asteen lämpö viikkokausia vaikuttaa kaikkien elämään. Uinti virkistäisi, mutta järvessä voi olla sinilevää.

Jo yhden hellepäivän uutistarjonta hätkähdyttää: Kreikan maastopaloissa on kuollut 80 ja lisäksi satoja on loukkaantunut ja kadoksissa. Tuli eteni hurjaa vauhtia ja tuhosi koteja, autoja ja kokonaisia kyliä. Japanissa lämpöä on ollut noin 40 astetta ja helteen takia on kuollut ainakin 65 ihmistä. Laosissa rankkasade sai aikaan padon sortumisen ja vesimassat veivät ainakin seitsemän kylää. Satoja on hukkunut ja kadoksissa. Vietnamissa trooppisen myrskyn aiheuttama tulva hukutti 27 ihmistä. Luonnonkatastrofien lisäksi Syyrian pommituksissa kuoli 150 ja Pakistanin itsemurhaiskussa vaalipaikalla noin 30 uhria.
Laajat maastopalot Suomessa ja Ruotsissa ovat seurausta kuivuudesta. Sammutus on kovaa työtä. Tulen kanssa on oltava varovainen. Luonto kaipaisi vettä, mutta sadetta ei näy.
Helle ei estänyt rallikansaa, joka täytti viikonloppuna Keski-Suomen tiet ja metsät. Ravikansaa puolestaan kerääntyi noin 50 000 Rovaniemelle katsomaan Kuninkuusraveja.
Erilaisia kesätapahtumia ja aktiviteetteja on tarjolla niin paljon, että pakosta joutuu valitsemaan. Silloin voi iskeä FOMO (=fear of missing out). Se tarkoittaa ahdistusta, joka valtaa, kun pelkää jäävänsä jostakin osattomaksi. Esimerkiksi kun olet mökillä, pelkäät menettäväsi jotakin, kun et ole helteisillä festareilla. Kun olet perhejuhlassa, luulet jääväsi jostakin paitsi, kun et ole kavereiden kanssa. Somessa julkaistut kuvat ja viestit pahentavat fomoa. Ikävä kyllä on vain yksinkertaisesti mahdotonta olla monessa paikassa yhtä aikaa. Se on hyväksyttävä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski