Kolumnit Hauho

Hiiliviisas lehmä

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja maatilan emäntä.

Onpa ollut talvi. Lumityöt eivät vie aikaa, mutta ikuinen marraskuu vie voimat. Routainen maa ei ime vettä, joten kaikki on yhtä liejua. Tähän kun yhdistetään traktorilla tehtävät työt, niin pinnat ja tiet ovat kovilla. Tekisi mieli asfaltoida pihastakin joka ikinen kulkuväylä, mutta kustannuskysymys sekin. Kurasta huolimatta Rinteelän tilalla vaihtui vuosi iloisissa merkeissä. Lehmämme ylsivät taas ennätystuloksiin keskimääräisessä maitotuotoksessa.

Vuoden ja vuosikymmenen vaihtuessa sopii muutenkin katsoa taaksepäin. Vuosikymmenen alkupuoli oli tilamme tulevaisuuden suunnittelua, vuosikymmenen puolivälissä rakensimme uuden navetan ja loppupuolen vietimme sitten jo uusissa tiloissa.

Nyt uusi navettamme on reilun viisi vuotta vanha. Tuona aikana lypsyrobottimme on lypsänyt noin neljä miljoonaa kiloa maitoa. Lehmät ovat kotiutuneet ja niin mekin.

Kun ajattelee, kuinka paljon maailma on muuttunut kymmenessä – oikeastaan vain viidessä – vuodessa, ymmärtää samalla, että meillä ei ole vielä aavistustakaan, minkälaiseen maailmaan heräämme vuonna 2030.

Valio on ilmoittanut, että sen tavoitteena on hiilineutraali maito vuoteen 2035 mennessä. Sen puolesta mekin teemme töitä, viljelemme nurmea, ruokimme lehmiä ympäristönäkökulmat huomioiden lähiruoalla ja tuotamme maitoa tehokkaasti. Viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana suomalaisen maidon hiilipäästöt ovat jo laskeneet 34 prosenttia maitolitraa kohden (Maaseudun Tulevaisuus 16.8.2019). Lasku johtuu siitä, että lehmien rehuhyötysuhde on parantunut. Kuiva-ainekiloja maitolitran tuottamiseen menee vähemmän kuin ennen, pääsääntöisesti siksi, että lehmät lypsävät enemmän. Laskun odotetaan edelleen jatkuvan, sillä syksyllä tehtyjen jalostusarvojen laskennan myötä rehuhyötysuhdetta pystyy myös jalostamaan. Ympäristöystävällinen lehmä onkin oikeasti sellainen lehmä, jota jalostuksessa on arvostettu jo vuosia. Sellainen, joka lypsää paljon maitoa hyvillä pitoisuuksilla, on terve ja pitkäikäinen, ei sairasta, ja käyttää rehun tehokkaasti.

Uuden vuosikymmenen tavoitteisiin pääsemiseksi pitää vielä tehdä paljon töitä, niin yksittäisellä tilalla kuin valtakunnan tasollakin, mutta näin vuosikymmenen alussa voi hyvin muistella ja juhlistaa sitä, mihin on jo päästy. Hyvä suomalaiset lehmät!

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat