Kolumnit Hauho

Historia haviskoon

Jouni Lehtonen on hauholainen yrittäjä.

Tänä vuonna historia on tullut liki. Vapaussodan muistovuosi on liikuttanut kansaa. Sadan vuoden takaisista asioista on kirjoitettu paljon ja tuotettu uutta tietoa. Hauho-Seuran retkillä on ollut paljon kotiseutunsa historiaa janoavia tutustumassa sadan vuoden takaisin tapahtumiin.

Sotahistoriaa kavahtaville on seuralla ollut tarjolla romantillinen vaihtoehto, bussikierros hauholaisen kartanoromantiikan jäljille. Asiantuntijaoppaan johdolla kuulimme kiinnostavia tarinoita muun muassa hauholaisten mamsellien ja nuorten miesten illanvietoista kartanoissa ja pappilassa. Tästä aiheesta kiinnostuneille suosittelen iltalukemiseksi kirjaa Hämeen sydänmailla, jonka kirjoittaja Eric Gustaf Ehrström teki Turusta Hauholle vaellusretken kesällä 1811. Matkakertomuksessaan hän ylistää maaseudun ja kesän kauneutta, kuvailee niin säätyläisten kuin talonpoikienkin elämää, juhlia ja arjen töitä.
Kartanoretkellä opimme, että Bobackan isäntä Viktor Bosin oli edellä aikaansa, nuuskatehdas Alvettulassa oli aikansa startup-yritys. Birger Jarl -merkkinen nuuska oli kysyttyä, mutta vaikeudet kaatoivat yrityksen. Tupakka ja sikarit syrjäyttivät nuuskan. Muistona on nuuskatehtaan, Bobackas Nusfabrik, sinettileimasin Hauho-Seuran museokokoelmassa. Nyt nuuskan kysyntä on vuorostaan kovassa kasvussa, terveyden kustannuksella. Nykyistä pussitavaraa tosin ei kannata Bosinin tuotteen tapaan vetää nenäänsä.
Retkien sukellukset paikallishistoriaan osoittavat tarinoiden voiman. Pienten ihmisten kohtalot kiinnostavat. Kannattaa ottaa aikaa ja haastatella vanhempaa ikäpolvea ja merkitä tarinat muistiin ja tunnistuttaa valokuvat. Tätä työtä ei kannata siirtää huomiseen, sillä muistitieto saattaa vaipua unholaan tänään. Kohta ei ole keneltä kysyä. Surukseni olen tämän omakohtaisesti kokenut. Niin moni asia jäi kysymättä.
Mutta matka jatkuu, tätä tekstiä kirjoitan bussissa kohti Värtsilän–Niiralan raja-asemaa. Edessä Kuuterselkä, Siiranmäki. Seikkailu.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski