Kolumnit Hämeenkoski

Hullu vuosi

Miikka Lönnqvist

Vuosia 1848 ja 1968 sanotaan Euroopan hulluiksi vuosiksi. Uskon, että koronavuosi 2020 pesee hulluudessaan kuitenkin nämä aiemmat mennen tullen. Siinä missä aiempien hullujen vuosien reaktiot ovat jääneet Suomessa Maamme-laulua ja Vanhan valtausta lukuun ottamatta varsin vähäisiksi, näyttää tämä vuosi kyllä lunastaneen paikkansa myös Suomen hulluna vuotena.

Keväällä saimme seurata eri medioissa erilaisia pölhöpopulistisia puheenvuoroja. Ensin huudettiin tiukkoja rajoitustoimia ja heti perään vaadittiin niiden lieventämistä. Mieleeni jäi erityisesti muutamien ns. julkkiskokkien julkisuudessa harjoittama suorastaan vastuuton valtiojohdon ja viranomaisten ruoskiminen. Onneksi suurin osa suomalaisista osoitti koronakevään keskellä sitä samaa päättäväisyyttä kuin aikaisemminkin kriisien keskellä.

Kesän hengähdystauko itse viruksen leviämisen suhteen näytti jo tehneen kansakunnalle hyvää, kunnes tuli syksy ja sen myötä tuttavapiiriini levisi julkisuudessakin laajasti esillä ollut QAnon-hullutus. USA:n presidentinvaalien alla nämä salaliittoteoreetikot kertoivat johtavien demokraattien pyörittävän lapsia kidnappaavaa kansainvälistä pedofiilirinkiä, jonka vain Donald Trump voisi kukistaa. Nyt joulua kohti mentäessä on jutuissa siirrytty uuteen vaiheeseen, jossa julistetaan Sanna Marinin laittavan keskitysleireille sellaiset henkilöt, jotka kapinoivat maskisuosituksia vastaan tai jotka eivät tahdo ottaa koronarokotetta. Kamalinta tässä kaikessa on se, että näitä ”totuuksia” julistaa ihan fiksuina pitämäni ihmiset.

Ennen itsenäisyyspäivää saimme seurata lehtien palstoilla erään helsinkiläisen yökerhoyrittäjän taistelua viranomaisia vastaan pyrkimyksissään järjestää kaikista rajoitustoimista ja kielloista huolimatta 200 hengen bileet. Kun tämä (ainakin minun aiemmin yrittäjänä arvostama) mies viime viikonloppuna sitten ilmestyi julkisuuteen laulamaan rakkaudesta artistinimellä Zedu De Luca, en ainakaan minä kyennyt ajattelemaan muuta kuin, että voi hyvä luoja, tuokaa jo se rokote, joka lopettaa tämän hulluuden!

Miikka Lönnqvist
Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys SOSTE ry:n hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski