Kolumnit Lammi

Huutista kuntapäättäjille

Mika Virtanen.

Kun Lammin lukion lakkauttaminen nousi jälleen kerran puheenaiheeksi, ajattelin yhden kuntapäättäjän istuneen kokouksessa pierutyynylle ja toisen kuulleen väärin, kolmannen kertoneen eteenpäin ja neljännen kirjoittaneen pöytäkirjaan. Luulin aihetta vahingossa lipsautetuksi, mutta tämä tuhnu ei ollutkaan aivopieru.

Kun Lammi vuonna 2009 liitettiin osaksi Hämeenlinnaa, katosi kirkolta hyvin nopeaan tahtiin työvoimatoimisto, verotoimisto, KELA:n toimisto, poliisi ja posti. Paikalliset yhdistykset olivat ihmeissään kaupungin tilavuokrien kanssa, varsinkin kun hyvin pian kävi selväksi, ettei luvassa ole hääviä tukeakaan. Konnarin koulu homehtuu käsiin ja ennen niin siistit viheralueet niitetään pari kertaa kesässä. Säästöjä sieltä ja säästöjä täältä.

Ymmärrän, että Hämeenlinna perspiroi kainalot märkinä taloutensa kanssa, mutta kun samaan aikaan kaupunkilaisserkku rusettiluistelee tulevan polttomoottoriautojen mausoleumin kannen päälle talveksi rakennetulla tekojääradalla, en saata kuin ihmetellä kaupungin arvomaailmaa.

Ja tässä on puhuttu vasta rahasta.

Miten suu pannaan siinä vaiheessa, kun kello soittaa 5.30 ja on aika lähteä kaupunkiin kouluun. Paluu sitten 16.30. Välissä pari mukavaa hyppytuntia, jotka voi viettää Goodmanin nurkalla räkien. Viisi päivää viikossa, kymmenen kuukautta vuodessa. Kuka ajattelee näitä nuoria? Ja kuka ajattelee yläasteikäisiä nuoria, joihin mahdollinen lukion lakkautus vaikuttaa suoraan. Opettajat eivät saa täysiä tunteja ja hakeutuvat muualle töihin.

Kymmenen vuoden kuluttua Lammi niminen kaupunginosa onkin palannut vuoteen 1571, jolloin täällä oli hopeaveroluettelon mukaan 157 taloa. Tervetuloa omaan onneensa kapseloituneeseen vanhusten nukkumalähiöön, jos vain löydät julkisen kulkuvälineen millä tänne tulla.

Tahallaan kärjistettyä, mutta kunnallispolitiikan laksatiiviset vaikutukset todella tuntuvat. Kakka on osunut tuulettimeen ja tuuli puhaltaa jälleen kerran itään.

Mika Virtanen
Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski