VPK banneri
Kolumnit Keski-Häme

Ikiliikkuja

Kalevi Hämäläinen on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Suomen hallitus on keksinyt ikiliikkujan. Sen nimi on Sote. Niitä, jotka eivät usko sen pysyvän pitkään käynnissä, on perin vähän. Onko kysymys kuukausista, vuodesta vai jopa enemmästä, sen aika näyttää.

Tuonnottain oli televisiossa elokuva, jonka pääosassa oli pieni, kymmenvuotias poika. Tämä elokuvan pieni poika oli keksinyt ikiliikkujan. Aikaansaannoksestaan hän sai merkittävän tiedepalkinnon ja ohitti monia ansioituneita tiedemiehiä. Laitteen toiminta-ajaksi keksijä ilmoitti 400 vuotta, jonka jälkeen siitä loppuu energia. Mutta sehän olikin vain satua.
Keski-Suomessa on kunta nimeltä Hankasalmi. Olen eräitten sukulaisuussuhteiden kautta kiinnittynyt tuohon kuntaan. Kunnan rajamailla on Säkinmäki-niminen kylä. Vielä sotiemme aikaan monet sen taloista olivat ilman sähköä ja rautatieasemalle oli matkaa parikymmentä kilometriä. Perimätieto ja paikkakuntahistoriat kertovat, että paikkakunnalla vaikutti mies, joka myös oli keksinyt ikiliikkujan. Hänen nimensä oli Mikko Mikonpoika Minkkinen, kaukainen sukulaiseni, syntynyt vuonna 1858.
Tarinamme Mikko oli kuullut, että joukko lontoolaisia liikemiehiä oli luvannut 7 miljoonaa sille, joka keksii ikiliikkujan. Mikko innostui asiasta ja alkoi nähdä unia ikiliikkujasta. Uniensa pohjalta hän alkoi rakentaa ko. laitetta. Jokainen, joka lienee yrittänyt samaa, tietää, että kysymyksessä on aikaa vaativa tehtävä. Mikolta työ vei 23 vuotta. Laite valmistui vuonna 1913, jolloin Mikko esitteli sitä kyläläisille. Kone yskähteli muutaman kerran, muttei suostunut käymään pitempään. Missä vika? No tiesihän keksijä sen ja kertoi, että laitteesta lienee jäänyt puuttumaan ”kylymän ryykin lauhuttaja”.
Mikko Minkkisen ikiliikkuja ei siis käynnistynyt, mutta tarina siitä jatkuu yhä. Vuonna 1930 se siirrettiin Suomen Kansallismuseoon ja oli äskettäin koko kansan nähtävänä museon toisessa kerroksessa. Kuva laitteesta on netissä.
Edellisistä poiketen Suomen hallituksen ikiliikkuja, jota kutsumme Soteksi voi hyvin ja on yhä käynnissä. Sen vaatimaa energiaa on yhä paljon jäljellä, ei ainoastaan eduskunnassa, vaan myöskin asiaa avittavissa valiokunnissa. Voimme antaa asian edetä omalla painollaan, energiallaan ja olla hötkyilemättä suuntaan tai toiseen. Olipa lopputulos mikä tahansa, saamme siitä varmasti aikanaan pääministerin ilmoituksen. Näinhän kaikissa merkittävissä asioissa on tapana.

Kirjoittaja on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi, Säästö-Karit
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski