Kolumnit Hauho

Ilmasto ahdistaa

Jari Koskinen

Vaikka auringonpaiste on mukavaa, saattavat helteet ahdistaa ihmisiä. Kyselyjen mukaan myös huoli ilmastonmuutoksesta vaikuttaa ihmisten mielenterveyteen. Tämä on vakavaa, koska jo nyt mielenterveyden häiriöt ovat ylivoimaisesti suurin syy työkyvyttömyyseläkkeille. Jos ilmastonmuutos painaa mieltä liikaa, niin työkyvyttömyysluvut voivat lisääntyä.

Joku psykologi osaisi varmaan arvioida, miksi ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten psyykeen. Miljoonat nälkiintyneet lapset eri puolella maailmaa eivät ole vaikuttaneet samalla tavalla. Päivittäin saamme lukea pommi-iskuista, veitsihyökkäyksistä tai summittaisista ammuskeluista, joissa kaikissa kuolee täysin viattomia sivullisia ihmisiä. Nämäkään eivät järkytä härmäläisen henkistä tasapainoa.

Voisiko asiaan vaikuttaa se, että mediasta saa sen käsityksen, että Suomi pienenä maana pysäyttää ilmaston lämpenemisen. Meille annetaan monenlaista ohjetta ja neuvoa, joilla pienentää hiilijalanjälkeä. Se saattaa sekoittaa monen pään. Ainakin, jos suhteellisuudentaju pettää. Suomen päästöt ovat noin 0,17% kaikista maailman päästöistä. Voi olla, että vaikka 5,5 miljoonaa suomalaista muuttaisi ruokavaliotaan kasvisten suuntaan, niin sillä ei ongelmaa ratkaistaisi. Varsinkin, koska maapallolla asuu reilusti yli seitsemän miljardia ihmistä.

Edellä oleva ei tarkoita sitä, että meidän ei tarvitse tehdä mitään. Mutta pitää tehdä fiksuja ratkaisuja. Autoverotusta voi kehittää suosimaan vähäpäästöisiä autoja. Öljylämmityksen vaihtamista uusiutuvaan energiaan voi kannustaa kotitalousvähennystä parantamalla tai vaikka avustuksilla, jos velkaisella valtiolla siihen riittää rahaa. Kaupassa voi tehdä myös valintoja. Minä en osta amerikkalaisia bataatteja, kun kotimaista perunaakin on tarjolla. En myöskään osta avocadoja, jotka ovat melkoisia vesisyöppöjä, ja myös makeasta vedestä on maailmalla pulaa. Eräs fiksu elintarvikeyrityksen johtaja kertoi minulle jo monta vuotta sitten, että heidän yrityksessään lasketaan hiilijalanjäljen ohella myös vesijalanjälki tuotteille. Ihan vain siksi, että kokonaisuus myös ympäristöasioissa pitää ottaa huomioon.

Jari Koskinen
Kirjoittaja on hauholainen metsänomistaja.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski

Lukijoiden mielipiteet