Kolumnit Hauho

Ja pimeydessä loisti valkeus

Johanna Heinonen on hauholainen toimittaja ja lypsykarjatilan emäntä.

Juuri nyt on pimein aika vuodesta. Vuosi vuodelta, lumirajan kadotessa yhä korkeammalle, ilmastonmuutoksen vetistämät pimeät päivät korostavat sitä. Tänä vuonna ei kaikennielevää pimeyttä pääse koronan takia pakoon edes kaukomaiden hiekkarannoille tai Alppien rinteille, joilta hyväosaiset ovat voineet aiemmin käydä hakemassa aurinkoa kaamoksen väsyttämiin mieliin. On vain pimeys.

Onneksi on keksitty kaamosvalot. En ole nähnyt tilastoja, mutta empiirinen näkemykseni maanteiltä kertoo, että kun ihmiset eivät pääse valon luo, he tuovat valon itsensä luo. Pihoilta löytyy ennennäkemättömät määrät valoja: on kirkasta ja värikästä, poroja, pupuja, vilkkuvaa, välkkyvää ja mitä vain mieleen tulee.

Omalla kammolistallani moniväriset jouluvalot olivat ykkösenä noin 30 vuotta. Taisin jonkun kerran julistaa ääneen, että meidän pihalle sellaiset tulisi vain kuolleen ruumiini yli. No, lapsillani on lasten tapaan erilainen maku. Kun jokunen vuosi sitten poikani kahdehtivat muilla näkemiään värikkäinä loistavia valoja, koitin selittää, että aikuiset eivät niin kovasti värivaloista tykkää, vaan suurin osa pitää kirkkaista valoista. Vältin käyttämästä ilmaisua ’vain kuolleen ruumiini yli’, mutta taisin sanoa, että pojat voivat isompana sitten hankkia omat kaamosvalonsa. Silloin esikoiseni katsoi minua suurilla kuusivuotiaan silmillään ja huokasi: ”Äiti, minä toivon, että tykkään vielä isonakin värikkäistä valoista, että edes joskus saisin sellaiset.”

Siinä hetkessä muistin (taas), että joulu on lasten juhla. Aikuisten juhla on lasten ilossa. Ja siinä hetken pehmoilussa kävin ostamassa ne valot. Näin viiden vuoden jälkeen niissä on edelleen jotain maagisen kaunista.

Eikä pimeys aina ole pahasta. Kansanperinteessä talvipäivänseisauksesta alkavat pesäpäivät. Vanha kansa uskoi, että aurinko viettää kolme päivää pesässään, ennen kuin lähtee uudelle vuoden kestävälle kierrokselleen. Samaa kaipaa ihminen. Hengähdystaukoa ja muistutusta siitä, että pimeimmässäkin hetkessä on jo lupaus valon voitosta.

Hyvää joulua kaikille Keski-Hämeen lukijoille. Annetaan lapsille sellainen joulu, kuin lapsuuden joulujen kuuluu olla. Ollaan ihmisiksi. Rauhaa päälle maan!

Johanna Heinonen
Kirjoittaja on hauholainen toimittaja ja maatilan emäntä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski