Kolumnit Tuulos

Järkeä innovointiin

Kalevi Hämäläinen on FM ja eläkkeellä oleva vakuutusjohtaja.

Innovointi, uuden keksiminen ja vanhan kehittely, voi olla riemullista ja antoisaa puuhaa. Tärkeääkin, koska maailma tarvitsee kehittyäkseen uusia keksintöjä.

Kaikki uudet innovaatiot eivät kuitenkaan ole onnistuneita. Tästä esimerkkinä on Merja Hirvisaaren pääkirjoituksessaan elokuussa esille ottama Selfie-voide, jonka hän mainitsi vieneen itseltään uskon ihmiskunnan kykyyn selviytyä tästä elämästä. Kysymyksessä lienee typerään ideaan perustunut innovaatio eikä varmasti ainoa.

Olen itse suivaantunut kaiken maailman tuotepakkauksiin, joissa innokas innovointi on johtanut kuluttajan kannalta niin ikään kestämisen äärirajoille. Paitsi että valtaosa pakkauksista valmistetaan pääsääntöisesti tämän päivän vihatuimmasta materiaalista, muovista, niitä ei aina pysty aukaisemaan ilman terä- tai muita aseita. Eräs sellainen on monistuskoneen värikasetti, johon ei pääse käsiksi ilman jonkinlaista apuvälinettä. Sama koskee osaa työkalupakkauksia. Vaan kun halusin juoda tölkkiin pakattua appelsiinijuomaa, en saanut tölkin kierrekorkkia auki ilman tonkeja. Kolmilitrainen maalipurkki on luku sinänsä. Sen kansi on suljettu lukuisilla ”väkäsillä”, jotka on ensin taivutettava suoriksi meisselillä ja tongilla ennen kuin purkki suostuu avautumaan. Samalla purkin kansi vaurioituu. Aikaisemmin kannen sai auki pelkällä ruuvimeisselillä. Edellä mainitut epäkohdat ovat seurausta epäonnistuneista innovaatioista. Ja vieläpä aikana, jolloin suunnitellaan turistimatkoja kuuhun. Miksi eivät metsävaltaisessa maassamme pakkausalan innovaatiot ole ripeämmin suuntautuneet laajemmin puun ja sitä kautta pehmeämpien ja ympäristöystävällisempien pakkausmateriaalien käyttöön?

Kysyin Suomen Pakkausyhdistykseltä mielipidettä edellä kuvattuihin ongelmiin. Kertoivat elävänsä tulevaisuuden suhteen toivossa. Aivan niin, ”toivo on huomisen palsamia tämän päivän pettymyksille”, sanoi humoristi Evan Esar.

Maalipurkki avautui huonosti. Samoin minulle avautui huonosti hallituksen päätös lisätä ministerien avustajia roimasti. Eräänlainen ”innovaatio” sekin. Ovatko ministerien työt lisääntyneet räjähdyksenomaisesti vai ovatko ministerit niin epäpäteviä, että he tarvitsevat ennen näkemättömän määrän poliittisia avustajia, lähes puolet kansanedustajien määrästä?

Näitä miettiessäni ihmettelen, mihin on kadonnut terve maalaisjärki, hienosti sanottuna ”common sense”, joka on käsitteenä ollut tunnettu aina Aristoteleen ajoista lähtien.

Kalevi Hämäläinen
Kirjoittaja on FM ja kesäasukas Tuuloksessa.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski