Kolumnit Hauho

Jos minäkin voisin yhden neuvon antaa

Virpi Kukkonen

Lueskelin aikani kuluksi artikkelia, jossa jonkinlaista kuuluisuutta saanut henkilö sai antaa sen kuuluisan yhden neuvon lukijoilleen. Mikä nyt sitten se olikaan hänen tapauksessaan, jääköön tässä nyt kuitenkin kertomatta.

Olen itse siirtymässä hiljalleen suvun vanhempaan osastoon niin jäin tämän lukemani jutun innoittamana pohtimaan olisiko minulla kenties antaa joku helmi koetun elämäni taipaleelta toisille. Vuosikymmentenhän pitäisi meitä opettaa ja koulia?

Nuoruudessani neuvoja kysyttiin vaikkapa Leelian lepotuolin kirjoittajalta. Sittemmin samanlaisia neuvokkipalstoja on tullut yhteen jos toiseenkin lehteen. Neuvoja ja tietoja jaettiin. Oliko sekään sitten oikeaa tietoa; vastaus on historiaa sekin.

Kylällämme aikoinaan kulki talosta taloon eräs vanhempi nainen, joka vei juttuja mennessään ja toi uutta ihmeteltävää tullessaan. Joissakin paikoissa osattiin varoa tietoa jakamasta, jossain tietoisesti laitettiin matkaan viemisiä. Hän toimitti tätä nykypäivän puskaradiota aikakauteen sopien vallan mallikkaasti.

Nyt on sitten netin aikakausi. Twiitit sinkoilevat, kommentteja kertyy puskaradioissakin moneen asiaan. Helppo netissä on kirjoitella ja kommentoida. Hups vaan ja siinä lähti erittäin tärkeä kannanotto asiaan, vaikka asian vierestä olikin. Asiallisiinkin keskusteluketjuihin tipahtelee toisinaan osallistujia, joiden ainoa tarkoitus on saada oma ääni kuuluviin, nolostuttaa kirjoittajia ja saada varsinainen asian ydin katoamaan. Anteeksipyytelyitä ei juurikaan esitetä, sen minkä kirjoitin, niin kirjoitin!

Mikä olisi sitten se neuvo, jonka voisin tässä yhteydessä antaa? Miltä tuntuisi hauholaisittain sanottuna ”pilä ittes miähenä”? Tämä sanonta sopii niin miehille kuin naisillekin ja sanoisin tarkennuksena sen olevan jonkinlaista kuosissa pysymistä sekä vastuullisuutta kaikissa asioissa. Selkärankaa, jonka puuttuessa emme pysy kasassa kuin pärekopassa.

Hiljattain valtameren takana menneiden vaalien myötä hauholainen toivotus olisi ollut enemmän kuin paikallaan yhdelle twiittaajalle. Eikä olisi pahitteeksi muillekaan.

Tähän meneillään olevaan koronatilanteeseen mennäkseni ja silläkin uhalla, että siitä lukeminen alkaa tympäistä liitän tuon hauholaissanonnan tänne loppuun.

Pilä ittes miähenä ja ota se sinulle kuuluva rokotus vuorollasi. Et ehkä arvaakaan, minkä palveluksen teet itsellesi, perhekunnallesi ja koko yhteiskunnalle. Ei ole mahloton tehtävä eikä vihlon viimmeinenkään tässä elämässä.

Virpi Kukkonen
Kirjoittaja on Keski-Hämeen kolumnisti Vitsiälästä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski