Kolumnit Hauho

Kaikki uusiksi

Jari Koskinen

Koronavirus sekoitti sekä Suomen että koko maailman. Jälleen kerran yksi käytännön esimerkki siitä, että maapallo on pienentynyt. Kansainvälinen kanssakäyminen on niin suurta, että kaikki hyvä tai paha leviää joka puolelle. Rajoja voi sulkea, internettiä voi yrittää kahlita tai tietoa pantata, mutta pitkässä juoksussa se ei onnistu. Jäljelle jää siis varautuminen ja sopeutuminen. Sitä mekin Suomessa opettelemme seuraavat viikot, kuinka monta niitä sitten tuleekaan.

Pääministeri Marinin hallitus joutuu nyt tosi paikan eteen. Poikkeusoloista päättäminen on vielä helppoa. Kuunnellaan terveyden asiantuntijoita ja seurataan kansainvälisiä esimerkkejä. Sitten sovelletaan ne Suomeen ja pannaan päätökset toteutukseen. Ikäväähän siitä seuraa, mutta vaihtoehtoja ei ole.

Hallituksen kyvyt joutuvat kovaan puntariin siinä vaiheessa, kun pitää tehdä välttämättömiä päätöksiä talouden parantamiseksi. Korona-viruksen taloudellisia vaikutuksia voi vielä vain arvailla, mutta vakavia ne ovat joka tapauksessa. Marinin hallituksen talouspoliittinen ohjelma oli jo lähteissä hyllyvällä suolla. Kuviteltiin, että helposti syntyy 60.000 uutta työpaikkaa ja julkinen talous saadaan tasapainoon vuonna 2023. Valtion menoja oli tarkoitus paisuttaa yli 3 miljardilla eurolla ns. tulevaisuusinvestoinneilla, vaikka budjetti oli jo valmiiksi noin 2 miljardia alijäämäinen. Tulevaisuusinvestoinnit piti kattaa valtion omaisuuden myynneillä. Siltäkin putosi pohja pois, kun pörssikurssit ovat sukeltaneet rajusti. Valtion osakeomistuksen arvo on pudonnut reilussa kuukaudessa yli 10 miljardilla eurolla. Joten nyt ei ole järkevää myydä mitään. Nyt hallituksen täytyy laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Edessä on menojen reilu karsinta.

Mielenkiinnolla tai pikemminkin pelon sekaisin tuntein odotan mitä tapahtuu julkisalojen palkkaneuvotteluissa. Yli 600.000 henkilön työehtosopimukset päättyvät pian. Palkankorotuksiin ei ole varaa. Yksityisen puolen ammattiliitoissa voidaan olla hetki tyytyväisiä. Sopimukset on tehty ja kirotut Kiky-tunnit poistuivat tai muuttuivat muuksi. Korona-viruksen ansiosta kahden vuoden kuluttua neuvotellaan uusista kilpailukykypaketeista. Ja sitä ennen velkaannumme lisää ja paljon.

Jari Koskinen
20

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski