Kolumnit Lammi

Kakskytneljäseitsemän

Mikko Reitti on lammilainen yrittäjä.

Temptation island, Big brother, Maajussille morsian, Selviytyjät, Ensitreffit alttarilla jne. jne. Tuleeko televisiosta enää oikeastaan mitään muuta? Kiinnostaako meitä ainoastaan toistemme mokailut, paljas iho, mitä hölmöimmät temput ja ihmissuhdekiemurat? Minua ei kiinnosta!

Kun seuraan iltapäivälehtien kirjoittelua, sosiaalisen median tai jopa televisio- ja radiokanavien meille tarjoamaa uutis- tai ennemminkin informaatiovirtaa, niin ei voi muuta kuin ihmetellä sen sisältöä. Esillä ovat nopeasti pinnalle nousseet ilmiöt tai pikemminkin hahmot. Ihmisryhmä, joka tietoisesti tekee valinnan astumisesta julkisuuteen lähes hinnalla millä hyvänsä. Hahmossa tulee olla jotain rosoisuutta, myysteerisyyttä, jotain sellaista, mistä voidaan repiä otsikoita ja uutisia yksi toisensa perään. Nämä hahmot myös tietoisesti tuottavat medialle materiaalia, joka myy ja jonka tuotteita he itse ovat. Molemmat palvelevat toisiaan.

Kun minä olin nuori, niin silloin opiskeltiin ammattiin ja saatiin leipä pöytään työnteon kautta, nyt riittää, kun vilauttaa telkkarissa tai avaa elämänsä kaikkien katsottavaksi tai luettavaksi.

Reality-diibadaabaa, kuten minä sitä kutsun, ei olisi olemassa ilman tarvetta. Johonkin huutoon se siis vastaa.

Ihminen on aina ollut kiinnostunut toistensa tekemisestä. Uteliaisuus on osa ihmismieltä. Meitä kiinnostavat naapurin tulot ja jopa menot, parisuhteet ja harrastukset. Miksi ei siis myös laajemmalla tulokulmalla tuikituntemattomien toilailut tai rakkauselämä? Me katsomme vierestä ja hymähtelemme toiminnalle, sillä meidän itse ei tarvitse olla keskiössä, vaan voimme nauttia sivustaseuraajan roolista ja kommentoinnista.

Seuraamme ulkopuolisina, mutta silti osallisina toimintaa, joka syntyy meidän tarpeistamme.

Suurimman kiinnostuksen reality-ohjelmat sekä osittain myös käsikirjoitetut tosielämää kuvaavat draamasarjat saavat nuorten, jopa lasten keskuudessa. Onko Kotikadun maailma oikea elämää? Onko polku julkisuuteen Temppareiden kautta se ainoa oikea ja voiko elämänsä rakkauden löytää vain televisio-ohjelman kautta?

Olenko tyly vai tietämätön, kun vastaan ei, ei ja ei? Olen kuitenkin huomannut, että aika monen maailmassa vastaukset ovat aivan muuta.

Tietoisuus todellisuuden ja realityn luoman toisenlaisen todellisuuden välillä on hämärtynyt.

En tuomitse ketään, sillä meillä jokaisella on oikeus omilla valinnoillamme muokata elämästämme juuri itsemme näköinen. Kuitenkin ihmettelen, ja siihen minulla on oikeus, miksi pinnallisuus on nyt in ja miksi me sitä ihailemme?

Mikko Reitti
Kirjoittaja on lammilainen yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski