Kolumnit Hämeenkoski

Kansanedustajia vai kansan edustajia?

Miikka Lönnqvist

Oikeusvaltioksi sanotaan valtiota, jossa oikeus ja kohtuus toteutuu.

Valtiota, jossa rikoksesta seuraa kohtuullinen rangaistus ja jossa sekä vääryyttä kokenut, että sitä tehnyt voi luottaa tulevansa kohdelluksi oikeudenmukaisesti. Tämä on myös se pohja, jonka varaan rakentuu pohjoismainen hyvinvointivaltio, jossa kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa. Tämä on kuitenkin mahdollista vain jos myös yhteisiä pelisääntöjä rikkoneelle annetaan mahdollisuus. Mahdollisuus katumukseen, mahdollisuus pyytää – ja saada – anteeksi sekä mahdollisuus muuttaa elämänsä suunta.

Olen tähän kevääseen saakka ajatellut, että tämä mahdollisuuksien tasa-arvo koskisi kaikkia ja että muutkin hyvinvointivaltion ystävät jakaisivat tämän käsityksen. Olen kuitenkin huomannut olleeni väärässä. Moni fiksuna pitämäni ihminenkin tuntuu ajattelevan, että mikäli olet tarpeeksi näkyvässä asemassa, sinulla ei tätä mahdollisuutta ole. Erityisesti politiikan toimijoille on viime aikoina jaettu julkisuudessa tuomioita teoista, joista oikeuden määräämät rangaistukset on aikaa sitten kärsitty tai joissa varsinaista rikosta ole edes tapahtunut. Sanomattakin on selvää, että mahdollisuutta anteeksipyyntöön tai ainakaan anteeksi saamiseen ei ole annettu.

Siinä missä muilla elämänaloilla ihaillaan kasvutarinoita rikkinäisestä nuoruudesta vastuulliseen aikuisuuteen, on poliitikon osa olla ikuisesti syyllinen aiemman elämänsä hairahduksiin. Vuosien takaisilla töppäilyillä lyödään surutta, eikä katumukselle anneta mahdollisuutta. Ei edes silloin kun syylliseksi todettu sitä vilpittömästi haluaisi.

Poliittinen toiminta on hyvinvointivaltiossa aina julkista ja siihen osallistuminen on kaikkia täysivaltaisia kansalaisia koskeva oikeus. Jos alamme liikkua kohti maailmaa, jossa politiikasta tai yhteiskunnallisesta päätöksenteosta saavat vastata vain täydelliset ihmiset, niin kuka silloin voi politiikkaan osallistua? – En minä ainakaan. Entä millaista kansaa päättäjät silloin edustaisivat? – Ei minua ainakaan.

Miikka Lönnqvist
Kirjoittaja on Suomen sosiaali ja terveys ry SOSTEn hallintojohtaja Hämeenkoskelta.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski