Kolumnit Tuulos

Karanteenissa

Juuri tätä maailma tarvitseekin. Rauhoittumista. Pysähtymistä ja pelkkää hengittämistä. Tuolla suuressa maailmassa, ja paikoin muuallakin, ihmiset alkavat vähitellen olla yhtä väsyksissä kuin loppuun ajetut hevoset. Digitekniikka (josta epäilemättä on niin paljon hyötyäkin), on tehnyt kaikesta liian nopeaa. Ihmisen luolamiesaivoille se ei oikein sovi. Tulee burn out.

Pakollisessa rauhoittumisessa on siis hyviä puolia, mutta maailma näyttää kieltämättä menevän sekaisin. Kokonaiset kansantaloudet kaatuvat, ihmisiä kuolee, massoittain ihmisiä joutuu työttömäksi, – ja kaikkea muuta kamalaa.

No, historiasta näemme, että maailma on mennyt perusteellisesti sekaisin ennenkin. Esimerkiksi Mustan surman (ruton), ja Hitlerin ja Stalinin takia. Musta surmakin sentään tappoi puolet sen aikaisen Euroopan väestöstä, ja siitäkin ihmiset selvisivät! (Ainakin siis jotkut.) Ja toisessa maailmansodassa melkein koko Eurooppa oli pommitettu raunioiksi – ja taas noustiin jaloilleen.

Jorma Pollari… Pelastusarmeijan lehtori, joka piti iltahartauden jokin aika sitten totesi, että ihan kaikkein pahin uhka ihmiskunnalle olisi kuitenkin se, että ihmisiltä loppuisi rakkaus. Se olisi se kaikkein pahin. Rakkauden loppuminen olisi tauti, josta ei enää selvittäisi.

Minulle tämä karanteenissa olo sopii hyvin. Hidas vanha ihminen saa helposti aikansa kulumaan pysähtymällä aina välillä mietiskelemään. Ja muistelemaan. Lopun aikaa voi lukea kirjoja.

Viinaahan ei nyt kannata juoda ollenkaan. Alkoholi kuulemma heikentää ihmisen immuunipuolustusta, vanhat ihmiset alkavat kaatuilla entistä enemmän, ja lapset pelästyvät.

Koululaisten siirtyminen kotiin opiskeluineen aiheuttaa ongelmia. Lapsenlapseni Mirja ja Helmi olivat yrittäneet opettaa pikkusiskoaan Katria, ja lopputulos oli, että kaikki olivat raivoissaan kaikille toisille. Onneksi satuin soittamaan sinne juuri ennen kuin BIG BANG tuli. Ja onneksi niillä on se siunattu Bruno, joka katsoo suloisilla ruskeilla koiransilmillään niin, että kukaan ei voi olla vihainen.

Onneksi luonto on luotettava ja ennallaan. Kurkiaurat näyttävät lentävän kohti pohjoista. Omenapuun alla pienet siniset scillat työntyvät maasta. Ensimmäinen sinivuokko on nähty.

Lopuksi poikani Martin lausahduksia hänen varhaisilta vuosiltaan.

Äiti, Ottaisit joskus kevytmielisemmin.
Isolle veljelle: Pelkele, kun sinä olet kiva.
Äiti, Kyllä joskus täytyy luottaa hyvään onneen.
Äiti, Ihminen pystyy tekemään ihmisen!
Hiekkalaatikolla kaverille: Eihän sinulla ole edes rakennuslupaa.
Tarzan-elokuvasta: Ei ne näyttelijät voi tietää että minä olen vasta neljä!

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat