Kolumnit Lammi

Keltainen marraskuu

Jaana Hanhimäki

Yhtäkkiä on alkanut tuntua siltä, kuin olisin palannut 1970-luvulle. Näköpiiriin vyöryy kaikkea keltaista. Oppilailla on keltaisia huppareita ja lippiksiä. Monet ovat pukeutuneet lämpimiin keltaisiin parkatakkeihin, joista eivät malttaisi luopua edes oppitunnin ajaksi. Tv:n keskusteluohjelmien juontajilla on keltaisia housuja ja hameita.

Kun kävin koulua, tein läksyni keltaisen lampun valossa pöydän ääressä, jonka laatikot olivat keltaiset. Siskoni huone oli maalattu keltaiseksi. Pikkuveljelläni oli keltaisia puseroita. Minulla oli keltaiset polven yli ulottuvat polvisukat ja tophait (sellaiset röpelöpintaiset saappaat), taisi olla keltainen sadetakkikin. Kadehdin kaveriani, jolla oli neulekoneella tehty keltainen poolopaita ja siihen kuuluva keltainen neuletakki.

Muutama vuosi sitten perheen nuoriso hihkaisi aina, kun näki keltaisen auton. En edes tiedä, mistä oli kysymys. Keltaiset Keltanokka liikenteessä -lippikset jäivät hyvin vähälle käytölle. Koulun väripäivää varten olen joskus hankkinut keltaisen t-paidan ja sukat.

Marraskuuni kohokohta oli Semmareiden konsertti Verkatehtaalla. Tämä elinvoimainen miesjoukko on parhaillaan 30-vuotiskietueella eri puolilla Suomea. Olen nähnyt heidän esiintyvän useita kertoja ja aina he yllättävät. Välillä on rauhallista mieskuorolaulua, ja sitten kaikki muuttuu ihan muuksi. Kaksi tuntia meni nopeasti. Vähän kyllä huvitti innokkaimpien etupenkin fanien eläytyminen esityksiin.

Jo monta viikkoa on voinut ihailla erilaisia ”kausivaloja”. Jos selvästi on erotettavissa poron ja pukin hahmo, kyseessä täytyy kyllä olla jouluvalo. Katselen mielelläni kirkkaita valoja, mutta kaikkien värien sekamelska tekee rauhattomaksi. Omalla pihalla on lähinnä kynttilälyhtyjä.

Minulle vinkattiin uutuuskirjaa Siperiasta. Siinä toimittaja Jussi Konttinen lähtee perheineen Jakutiaan. Kun pakkasta on yli 40 astetta, se vaatii rohkeutta ja hyviä varusteita. Perheen lasten kokemukset koulusta ja päiväkodista jäävät varmasti mieleen. Se on todellista kielikylpyä. Mielenkiintoista!

Jaana Hanhimäki
Kirjoittaja on Hakkalan koulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski