Kolumnit Hauho

Kenen leipää syöt

Jouni Lehtonen on hauholainen viestintäalan yrittäjä

Yhteisöllisyys on maalainen juttu. Hauholainen yhteisöllisyys näytti voimansa Alvettulan päiväkodin ja alakoulun puolustustaistelussa. On todistettu, että maaseudulla on tulevaisuus. Työtä se vaatii.

Poikkeuksellisessa ajassa, jota elämme, on jotain hyvääkin. Matkailu suuntautuu lähialueille ja läheltä löytyvää opitaan arvostamaan. Itse tein tällä viikolla tilauksen lammilaisen luomutilan tuotteista. Luvassa on laadukasta ja vastuullisesti tuotettua lähiruokaa suoraan tilalta.

Voimme kuluttajina tukea elinympäristömme vireyttä ostopäätöksillämme. Lähiruoan käyttö auttaa lähiseudun tuottajia ja elintarvikeyrittäjiä. Lähiruoan menestyksen kannalta maatilatorit ja -puodit eivät riitä. Tuotteet tulee saada markettien hyllyille, ravintoloihin ja laitoskeittiöihin jokapäiväiseen käyttöön. Ei vain kuriositeetiksi teemaviikon ruokalistalle tai lähiruokahyllyyn myymälän takanurkkaan.

Merkkejä menekistä on nähtävissä. Luomutilalta ilmoitettiin, että kysyntä oli niin suurta, että jotkin tilaamani tuotteet ovat loppu. Tiettävästi viime viikonloppuna Hauhon linja-autoasemalla oli kunnon ruuhka, kun paikallinen ammattikalastaja parkkeerasi sinne myymään kalasaalistaan.

Lähiruoassa kiteytyy laajempi asiayhteys palveluiden säilymiseen. Käytä palvelua, jonka haluat säilyvän -iskulauseen johdattelemana rakennamme maaseudulle uutta suuntaa.

Eräs lounaishämäläinen yrittäjä ryhtyi ravintoloissaan tarjoamaan yksinomaan sesongin mukaista lähi- ja villiruokaa, niin paljon kuin mahdollista. Hän valitteli kiintoisasta ongelmasta. Ravintoloiden katteet tippuivat. Niin, lähiruoka on kallista, nyökyttelee moni tietäjä. Ei suinkaan, paikalliset raaka-aineet ovat jopa edullisempia, vakuuttaa yrittäjä. Katteen lasku johtuu siitä, että maukasta ja laadukasta lähiruokaa syödään noutopöydästä niin paljon enemmän.

Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat. Kysymys leivän eli laveammin ruoan, alkuperästä ei ole vähäpätöinen, sillä Häme on merkittävä alkutuotannon ja ruokaosaamisen keskittymä. Voitetaan tämäkin taistelu.

Jouni Lehtonen
Kirjoittaja on hauholainen viestintäalan yrittäjä.

Kommentoi

Jätä kommentti

Mainoksia

Sosiaalisessa mediassa

TV-ohjelmat

Irtonumerot

Keski-Hämeen irtonumeroita myyvät:
Hauholla: S-market Hauho
Lammilla: Keski-Hämeen toimisto, K-Market Mallas, R-kioski, S-market Lammi
Tuuloksessa: S-market Tuulos
Hämeenkoskella: Sale Hämeenkoski